← Terug

Fraude bij een onderneming

Financiële fraude

Bedrijfsfraude voorkomen?

Met enige regelmaat komt er een krantenkop voorbij die melding maakt van een penningmeester of boekhouder die er met de kas van de vereniging of het bedrijf vandoor is gegaan. Hoewel er ook andere vormen van fraude bestaan begint het meestal met de constatering dat er geld is verdwenen. Na onderzoek blijkt vervolgens vaak dat de fraude verder gaat dan alleen verdwenen geld.

Lees hier meer over bedrijfsfraude:

Verder praten 0172 – 49 43 45

(Zoveel mogelijk) voorkomen van bedrijfsfraude

Omdat bij een vereniging of stichting meestal door vrijwilligers op basis van vertrouwen wordt gewerkt kan fraude zo soms lang onopgemerkt blijven. Ook binnen een onderneming wordt fraude vaak op een creatieve manier aan het zicht onttrokken. Fraude kunt u nooit 100% voorkomen, maar alleen door het inbouwen van voldoende checks & balances kan fraude zoveel als mogelijk worden beperkt. Werk bijvoorbeeld altijd met een 4-ogen beleid bij betalingen. En leg deze procedures ook duidelijk vast.

U heeft bedrijfsfraude geconstateerd, wat nu?

Nadat u voor het eerst heeft geconstateerd dat er sprake is van fraude, is uw daaropvolgende handelwijze van cruciaal belang. Hang het niet aan de grote klok. De fraudeur zal zijn sporen uitwissen. Start zo snel mogelijk een (onafhankelijk) onderzoek naar de aard en omvang van de fraude. De advocaten van Berntsen Mulder Advocaten zijn gespecialiseerd in dergelijke onderzoeken. Indien u in dit stadium verkeerde stappen zet, kan dat later consequenties hebben.

Als de omvang van de fraude duidelijk is geworden kan deze van diverse kanten worden belicht:

  • Strafrechtelijk – hoewel fraude niet in het wetboek staat, is dit wel strafbaar. Voor strafrechtelijke vragen kunnen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerd kantoor;
  • Arbeidsrechtelijk – wat gebeurt er met de arbeidsovereenkomst van een werknemer die op fraude is betrapt?
  • Civielrechtelijk – is het geld nog terug te halen?
  • Civielrechtelijk – bestuurdersaansprakelijkheid. Een bestuurder kan in sommige gevallen worden aangesproken bij fraude binnen een onderneming.

Bij fraude is voorkomen vaak beter dan genezen. Hoewel er wel degelijk opties zijn om uw schade te verhalen, is het verstandig om uw procedures zo in te richten dat fraude wordt voorkomen. Mocht u desondanks met fraude worden geconfronteerd adviseren wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen. Hoe sneller u erbij bent, hoe meer er nog gedaan kan worden. Bel in dat geval (vrijblijvend) via 0172 – 49 43 45 met een van onze specialisten, of vul het contactformulier in.

Hulp en advies van een advocaat bij bedrijfsfraude?

Onze financiële fraude advocaten hebben jarenlange ervaring met alle facetten van financiële fraude en kunnen u met al uw vragen verder helpen. Juist wanneer er een conflict is. Juist vanuit hun ervaring weten zij met name waar op te letten en hoe zij u kunnen helpen in uw situatie. Bent u benieuwd naar uw juridische positie? Wilt u graag een financieel fraude advocaat inschakelen? Neem gerust contact met ons op via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.
    Laat onze specialisten u helpen