← Terug

Voorkom fraude

Financiële fraude

Compliance en Fraudepreventie: essentiële elementen voor bedrijven

Compliance en fraudepreventie zijn voor een bedrijf van groot belang. Het naleven van wet- en regelgeving, evenals het voorkomen van fraude, zijn van groot belang om het vertrouwen van klanten, investeerders en stakeholders te behouden. Deze 2 elementen kunnen niet los van elkaar worden gezien.

Lees hier meer over het voorkomen van fraude:

Verder praten 0172 – 49 43 45

Wat is compliance? Het naleven van wet- en regelgeving

Compliance verwijst naar de naleving van wet- en regelgeving, zowel op nationaal als internationaal niveau. Dit omvat wetten op het gebied van financiën, privacy, milieubescherming, arbeidsrechten en nog veel meer. Bedrijven moeten zich houden aan deze voorschriften om juridische problemen en boetes te voorkomen. Naleving van wet- en regelgeving helpt bedrijven hun reputatie en merkintegriteit te behouden. Klanten en stakeholders vertrouwen op een bedrijf dat ethisch en verantwoordelijk handelt. Ook vanuit risicobeheer is compliance belangrijk. Door zich te houden aan wettelijke voorschriften kunnen bedrijven mogelijke juridische problemen en financiële risico’s verminderen.

Fraudepreventie: bescherming tegen bedrog

Fraudepreventie begint met het identificeren van potentiële kwetsbaarheden binnen een bedrijf. Dit omvat zowel interne als externe bedreigingen, zoals financiële malversaties, diefstal, cyberaanvallen en meer. Vervolgens moeten er interne controlemechanismen worden geïmplementeerd om fraude te voorkomen. Dit omvat het definiëren van bevoegdheden en verantwoordelijkheden, het regelmatig monitoren van financiële transacties en het instellen van waarschuwingssystemen voor verdachte activiteiten. Tenslotte is een ethische bedrijfscultuur van cruciaal belang voor fraudepreventie. Werknemers moeten worden aangemoedigd om ethisch te handelen en meldingskanalen voor verdachte activiteiten moeten beschikbaar zijn.

De synergie tussen compliance en fraudepreventie

Fraudepreventie en compliance kunnen niet los van elkaar worden gezien. Beide streven naar het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van integriteit binnen een organisatie. Beide richten zich op het verminderen van wangedrag en financiële schade. Samen dragen compliance en fraudepreventie bij aan de integriteit en het vertrouwen van een bedrijf. Dit versterkt de reputatie van het bedrijf en verhoogt de loyaliteit van klanten en investeerders.

Het naleven van wet- en regelgeving en het beschermen tegen frauduleuze activiteiten zijn niet alleen wettelijke verplichtingen, maar ook cruciale bouwstenen voor succes en reputatie. Bedrijven moeten blijven investeren in compliance programma’s en fraudepreventiestrategieën om zichzelf te beschermen en een ethische en verantwoordelijke bedrijfscultuur te bevorderen. De specialisten van Berntsen Mulder Advocaten kunnen u adviseren over fraudepreventie en compliance binnen uw bedrijf. Neem voor verdere informatie gerust contact met ons op via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.

Tips voor het voorkomen van fraude

 1. Ga nooit meteen akkoord:
  Doe geen toezeggingen en ga nooit direct akkoord met een (mondelinge) overeenkomst tijdens het eerste gesprek. Vraag om een schriftelijk aanbod/schriftelijke informatie en geef aan dat u bedenktijd nodig heeft. Laat u niet onder druk zetten door mededelingen zoals “uw vermelding vervalt”, “we kunnen dit aanbod alleen vandaag doen” of “als u niet akkoord gaat binnen 24 uur moeten wij de aanvraag vrijgeven aan uw concurrent”. Als de wederpartij aangeeft dat zij geen schriftelijk informatie mogen toesturen (om welke reden dan ook) moeten er alarmbellen bij u gaan rinkelen.
 2. Google de partij die zaken met u wil doen:
  Neem de tijd om de wederpartij te “Googlen”. U kunt ook nagaan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel of uw wederpartij wel een bestaand bedrijf is met een KvK nummer. Bekijk ook de website van de wederpartij. Als er een geen website, geen contactinformatie of geen extra informatie beschikbaar is, wees dan extra alert. Vraag de naam van de desbetreffende verkoper na en Google deze persoon.
 3. Lees het aanbod of het contract goed door:
  Als u van tevoren op uw verzoek een schriftelijk aanbod of een contract ontvangt, neem dit dan goed door. Let op korte betalingstermijnen, betalingen die voor de levering van de dienst of het product voldaan dienen te worden. Let ook op de opzegdatum en opzegmogelijkheden. Als u moet betalen om de overeenkomst op te zeggen of te annuleren kort nadat u de overeenkomst bent aangegaan, dienen er alarmbellen bij u te gaan rinkelen. Onbetrouwbare wederpartijen zetten liever niets op papier en leveren zo min mogelijk schriftelijke informatie aan.
 4. Neem het telefoongesprek op:
  Als u toch akkoord wilt gaan met een telefonisch aanbod neem dan het telefoongesprek op. Geef bijvoorbeeld in het eerste gesprek aan dat u zult terugbellen. Het tweede gesprek kunt u opnemen. Dit kunt u altijd voor uzelf achter de hand houden voor het geval u de opname nodig heeft.
 5. Controleer meldpunten:
  Twijfelt u over een factuur die u heeft ontvangen? Op de website www.flynth.nl vindt u een overzicht van gemelde spookfacturen en bekende fraudemeldingen. Deze lijst kunt u bij twijfel altijd nalopen.
 6. Geen mondeling akkoord voor advertenties:
  Teken nooit direct voor een advertentieplaatsing als de desbetreffende verkoper u niet kan voorzien van een schriftelijke bevestiging met betrekking tot de oplage, het verspreidingsgebied en de controleerbare doelgroep.
 7. Informeer uw medewerkers:
  Neemt u niet altijd zelf de telefoon op? Informeer uw medewerkers dan over de verschillende vormen van acquisitiefraude, hoe zij deze kunnen herkennen en acquisitiefraude kunnen voorkomen. Instrueer uw medewerkers om geen mondelinge overeenkomsten te sluiten zonder bedenktijd of zonder dat er schriftelijke informatie of de overeenkomst vooraf wordt toegestuurd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een nieuwsbrief.
  Geef één medewerker of uzelf binnen uw bedrijf de verantwoordelijkheid om contracten en facturen vooraf te accorderen. Houd een lijst bij van “vaste leveranciers” en betrouwbare leveranciers bij met de producten danwel diensten die van hen worden afgenomen.
 8. Snel-snel-snel klopt (bijna) nooit:
  Als de verkoper u snel over de streep wil trekken, is er waarschijnlijk iets mis. Als de deal ‘alleen vandaag’ geldig is, of als er ‘kapers op de kust zijn’, geloof dat dan niet. Check eerst rustig het bedrijf en lees alles door.
 9. Twijfel = Nee:
  Als u twijfelt over een partij, zeg dan nee.
 10. Vraag om een e-mail met de bevestiging van het aanbod:
  De malafide verkoper wil u snel verleiden tot een slechte deal. Vraag of hij/zij het aanbod op de mail wil zetten. Dan kunt u het rustig even nalezen. Kunt u zich een situatie voorstellen waarin u een klant zoiets zou weigeren? Nee toch? Als de verkoper dit weigert, bijvoorbeeld omdat het aanbod ‘alleen vandaag geldig is’, of omdat ‘uw concurrent binnen 24 uur alle rechten op uw website krijgt’, dan klopt er zeker iets niet.

Hulp en advies van een advocaat financiële fraude

Aarzel niet om contact met ons op te nemen; onze financiële fraude advocaten staan klaar om u te helpen. Bent u benieuwd naar uw juridische positie? Neem gerust contact met ons op via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.
  Laat onze specialisten u helpen