← Terug

Domeinnaamfraude

Financiële fraude

Domeinnaamfraude (bijvoorbeeld door Trademark Office)

In het geval van domeinnaamfraude worden ondernemers ongevraagd en onaangekondigd telefonisch of per e-mail benaderd door een hostingpartij. Op grote schaal worden ondernemers door het creëren van angst en misleiding overgehaald om een mondelinge overeenkomst te sluiten voor de registratie van een domeinnaam.

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het bedrijf Trademark Office. Onderstaande informatie gaat met name over de werkwijze van Trademark Office, waar ons kantoor een aantal collectieve juridische acties tegen onderneemt. Maar de werkwijze kan ook worden uitgevoerd door andere bedrijven. Wees u zich daarvan bewust wanneer u als ondernemer wordt benaderd door dergelijke bedrijven.

Lees hier meer over domeinnaamfraude:

Verder praten 0172 – 49 43 45

Onjuiste mededelingen

De domeinnaamfraudeur geeft onder meer aan dat hij een toezichthoudende instantie is voor de registratie van domeinnamen. Dit om vertrouwen te wekken. Er wordt aangegeven dat er een aanvraag voor een domeinnaam is binnengekomen. Mogelijk door een concurrent, die dezelfde domeinnaam wil registreren met een andere extensie zoals de .info, .com of .eu variant. Hierdoor zou de ondernemer in kwestie omzet- of reputatieschade kunnen lijden, aldus de domeinnaamfraudeurs. Zij bieden de ondernemer een mogelijkheid om dat te voorkomen. Omdat de ondernemer de eerste was met de desbetreffende domeinnaam, kan deze zich, volgens de fraudeur, beroepen op het zogeheten ‘eerste registratierecht’. De domeinnaam in kwestie kan worden vastgelegd voor een ongebruikelijk hoog bedrag voor minimaal 10 jaar. De beslissing moet wel binnen een kort tijdsbestek worden genomen. De domeinnaamfraudeur geeft aan dat zij de domeinnaam anders vrij moet geven aan de aanvrager.

Gespreksopname

Er wordt niets schriftelijk bevestigd. Er wordt wel een bandopname gemaakt van het gedeelte van het gesprek waarin de ondernemer akkoord is gegaan met de registratie van de domeinnaam.

Misleidende mededelingen

Deze vorm van telefonische verkoop van domeinnamen is misleidend vanwege de onjuiste mededelingen die worden gedaan. Zo is er namelijk vaak geen sprake van een aanvraag die is gedaan door een concurrent. Daarnaast zijn domeinnamen vrij te registreren en wordt er geen toezicht gehouden op de registratie van domeinnamen. De domeinnaamfraudeur is in werkelijkheid een regulier callcenter dat domeinnamen aanbiedt voor een ongebruikelijk hoge prijs. Daarnaast bestaat er geen eerste registratierecht.

Als de ondernemer eenmaal akkoord is gegaan met de registratie van de domeinnaam, komt hij of zij niet zomaar van de mondelinge overeenkomst af. Talloze aanmaningen door de domeinnaamfraudeurs en diens incassobureau volgen. Daarnaast worden er nog onvoorziene bijkomende kosten in rekening gebracht.

Hulp en advies van een advocaat financiële fraude

Voor het geval u te maken krijgt met vormen van domeinnaamfraude kunt u terecht bij een van onze financiële fraude advocaten. Heeft u behoefte aan bijstand of heeft u een vraag over domeinnaamfraude? Neem dan gerust contact met ons op via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp</a bericht.
    Laat onze specialisten u helpen