← Terug

Fraude via de bank

Fraude via een bank is al geruime tijd veel geraffineerder dan de mailtjes die u vroeger ontving met de mededeling dat men op zoek was naar de erfgenaam van een Nigeriaanse prins. Door het overmaken van een (relatief) beperkt bedrag, kon u de erfenis ontvangen.

Tegenwoordig moet je (bijna) een ICT-expert zijn om de phishing-mails van echt te kunnen onderscheiden. Het verbaast dan ook niet dat dit vaak mis gaat. Er komen ook steeds meer nieuwe vormen van fraude bij zoals fraude via Whatsapp of helpdeskfraude.

Zorgplicht van de Bank

Van banken wordt verwacht dat zij hun klanten zoveel mogelijk beschermen tegen alle vormen van fraude waar hun klanten mee in aanraking kunnen komen. De zorgplicht van een bank is een ‘hot item’. Als het mis gaat, en u wordt slachtoffer van fraude via uw bank, loont het om een expert te laten beoordelen of de bank in dit concrete geval wel aan haar zorgplicht heeft voldaan. Mogelijk is de bank aansprakelijk voor uw schade.

De zorgplicht van een bank kent veel kanten. Hierbij moet u denken aan:

  • U voert per ongeluk een verkeerd rekening nummer in bij uw overboeking, wat nu?
  • U kunt de rentelasten van uw (hypotheek-/persoonlijke) lening niet betalen omdat uw inkomsten te laag zijn, wat nu?
  • De bank heeft het krediet van uw bedrijf opgezegd omdat u in financieel zware tijden zit? Mag dit zo maar?
  • U bent het slachtoffer van (identiteits) fraude en uw rekening wordt leeggeroofd, wat nu?

Mogelijk had de bank op basis van haar zorgplicht uw schade moeten voorkomen, of moet de bank u helpen of de schade zoveel mogelijk terug te draaien. Wij kunnen u helpen en voorkomen dat u ‘van het kastje naar de muur’ wordt gestuurd. We onderzoeken uiteraard ook de mogelijkheden om het geld terug te halen bij de fraudeur.

De volgende vormen van fraude via de bank komen wij regelmatig tegen:

Phishing

Bij phishing doen de fraudeurs zich voor als een betrouwbare partij zoals uw bank, de Belastingdienst of een postbezorger. De fraudeurs benaderen u telefonisch, per sms of via e-mail en proberen uw vertrouwelijke informatie te achterhalen zoals bankgegevens, persoonsgegevens of doen een betaalverzoek.

Spoofing

Fraudeurs bellen u op en doen zich voor als een medewerker van uw bank. De fraudeurs kunnen het telefoonnummer van uw bank nabootsen, u ziet dus het echte nummer op uw scherm. De medewerker geeft aan ongeoorloofde/verdachte activiteiten op uw bankrekening te zien. U wordt gevraagd het geld veilig te stellen door geld over te maken.

Whatsapp-fraude

De fraudeur benadert u via Whatsapp en doet zich voor als een bekende van u. Vaak met een onbekend nummer, maar wel met de profielfoto van de bekende. Er wordt gevraagd met spoed een geldbedrag over te schrijven.

Geldezels

Criminelen gebruiken de bankrekening van (vaak) jongeren om geld door te sluizen, de jongeren worden gebruikt als geldezel (ook wel: money-muling). De criminelen storten gestolen geld op de bankrekening van de geldezels, waarna het geld bij een pinautomaat wordt gepind. Op deze manier blijft de identiteit van de crimineel buiten beeld.

Factuurfraude

Fraudeurs sturen u een factuur van een bedrijf waar u (vaak wel) zaken mee doet. De factuur is niet van echt te onderscheiden. Het enig verschil is de bankrekening. Het geld komt niet bij uw relatie terecht, maar bij de fraudeur. Vaak wordt dan een buitenlands rekeningnummer gebruikt. Als dat het geval is, moet u altijd extra alert zijn!




    Laat onze expertise u helpen

    Wij bij Berntsen Mulder Advocaten zijn altijd geïnteresseerd in uw verhaal.We kijken samen hoe we u verder
    kunnen helpen en bespreken graag alle opties.