← Terug

CEO-fraude

Financiële fraude

CEO Fraude, een groot risico

CEO fraude is een fraudevorm waarbij de fraudeur zich voordoet als een leidinggevende binnen uw organisatie en op deze manier gevoelige informatie probeert los te krijgen of u een betaling te laten uitvoeren aan de fraudeur (meestal via een katvanger).

Lees hier meer over CEO Fraude:

Verder praten 0172 – 49 43 45

Het overkwam Bunq

U denkt misschien: ‘dit overkomt mij niet’. Maar daar zou ik met de huidige technologische ontwikkelingen niet meer zo zeker van zijn. De betaalverzoeken zijn allang niet meer per mail afkomstig van een Afrikaanse prins die u een erfenis van miljoenen in het vooruitzicht stelt. In dit kader wil ik u wijzen op het nieuwsbericht. Een medewerker van de Bunq Bank kreeg een whatsapp van de topman van de bank met de volgende tekst:
Hé, ik ben op reis, we hebben net een bedrijfsovername gedaan, we moeten snel een aanbetaling doen, want anders gaat de deal niet door’.

Vervolgens kreeg de medewerker een uitnodiging voor een videogesprek waarvan de kwaliteit ‘vanwege een slechte verbinding’ wat blokkerig was. In dit gesprek bevestigde de topman het betaalverzoek. De medewerker was zo verstandig het verzoek via een andere bron bij zijn baas te verifiëren en toen bleek dat het nep was. Het videogesprek was via AI (Artificial Intelligence) gegenereerd. Hoewel de video nog wat blokkerig was gaan de ontwikkelingen op dit gebied razendsnel. Alleen een stem is op dit moment via een voor iedereen toegankelijke app al makkelijk te kopiëren en bewerken.

De moraal van dit verhaal is dat oude zekerheden niet zonder meer te vertrouwen zijn. Het is belangrijk om dergelijk verzoeken altijd via een onafhankelijk bron te verifiëren. Procedures inzake compliance en fraudepreventie zijn hiervoor cruciaal.

Bij fraude is voorkomen vaak beter dan genezen. Hoewel er wel degelijk opties zijn om uw schade te verhalen, is het verstandig om uw procedures zo in te richten dat fraude wordt voorkomen. Mocht u desondanks met fraude worden geconfronteerd adviseren wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen. Hoe sneller u er bij bent, hoe meer er nog gedaan kan worden. Bel in dat geval (vrijblijvend) met een van onze specialisten via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.

Hulp en advies van een advocaat financiële fraude

Onze financiële fraude advocaten hebben jarenlange ervaring met alle facetten van financiële fraude en kunnen u met al uw vragen verder helpen. Juist wanneer er een conflict is. Juist vanuit hun ervaring weten zij met name waarop te letten en hoe zij u kunnen helpen in uw situatie. Bent u benieuwd naar uw juridische positie? Wilt u graag een financieel fraude advocaat inschakelen? Neem gerust contact met ons op via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.
    Laat onze specialisten u helpen