SIDN breidt bescherming tegen domeinnaamfraude uit

Financiële fraude
Blog
23 februari 2022

Over domeinnaamfraude hebben wij op deze website al vaak gepubliceerd. Een specifieke vorm van domeinnaamfraude is het gebruik van verlopen domeinnamen door kwaadwillende partijen: Als u een domeinnaam die u niet meer gebruikt opzegt, komt deze na een quarantaine periode van 40 dagen weer vrij voor registratie. Iedereen kan deze dan weer registreren. De nieuwe eigenaar kan dan ook alle e-mails die mogelijk nog naar aan dit domein worden gestuurd (door het aanmaken van dezelfde emailadressen) lezen. In het verleden werden zo vertrouwelijke documenten onderschept bij de politie en zorginstellingen.

SIDN heeft een proef uitgevoerd met LEMMINGS. Dit systeem registreert het als er tijdens de quarantaineperiode na het opzeggen van een domeinnaam nog (legitieme) e-mail naar de opgeheven domeinnaam wordt verstuurd. De voormalig eigenaar van de domeinnaam wordt hier vervolgens over gewaarschuwd zodat hij maatregelen kan nemen. Deze proef is zo succesvol verlopen dat LEMMINGS nu naar de hele .nl zone (het geldt dus alleen voor .nl domeinnamen!) wordt uitgebreid.

Rol SIDN

SIDN is verantwoordelijk voor de registratie van .nl domeinnamen, maar steunt daarbij ook initiatieven voor een beter internet en ontwikkelt nieuwe producten op het gebied van cybersecurity en online identity. De ontwikkeling van LEMMINGS valt daar onder. Wij juichen dit soort initiatieven van harte toe omdat deze bijdragen aan het voorkomen van fraude met domeinnamen. Helaas komt dat op dit moment nog veel te vaak voor. Blijf vooral alert op dit soort vormen van fraude (met name ook voor uw niet .nl domeinnamen waar LEMMINGS niet voor werkt!).

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Bankhelpdeskfraude: wanneer moet bank schade vergoeden?

  3 april 2023

  Bankhelpdeskfraude: wanneer moet bank schade vergoeden?

  Als u slachtoffer bent van bankhelpdeskfraude, moet uw bank dan de schade vergoeden? In dit […]


  Lees meer ›
  SIDN breidt bescherming tegen domeinnaamfraude uit

  23 februari 2022

  SIDN breidt bescherming tegen domeinnaamfraude uit

  Over domeinnaamfraude hebben wij op deze website al vaak gepubliceerd. Een specifieke vorm van domeinnaamfraude is het […]


  Lees meer ›
  Trade Management Benelux opvolger Trademark Office?

  14 februari 2022

  Trade Management Benelux opvolger Trademark Office?

  Via deze site hebben wij al eerder uitgebreid verslag gedaan van onze acties ter voorkoming […]


  Lees meer ›