Vriendin aansprakelijk stellen na valpartij op festival?

Letselschade
Blog
5 september 2022

Optillen op een festival: (on)schuldig vermaak?

Wat heb je er naar uitgekeken, na twee jaar corona-maatregelen: weer met zijn allen feest vieren op een festival. Je gaat met een groep vrienden erheen en jullie vermaken je uitstekend. De sfeer is goed. Het weer is super en jullie genieten van een drankje en hapje op het festival.

Maar dan…

Op enig moment til jij een van je vriendinnen omhoog als jullie voor het podium staan. Zij is de kleinste van de groep en zo kan zij het podium beter zien. Best aardig toch? Alleen hebben jullie alle twee al aardig wat biertjes op. Jij verliest jouw evenwicht en jullie vallen samen om. Jouw vriendin komt net verkeerd terecht en kan niet meer op haar voet staan. Dat wordt een tripje naar de EHBO. Ze blijkt haar enkel te hebben gebroken. Een domper op zo’n gezellige avond.

Aansprakelijk?

Wat nu? Jouw vriendin heeft letsel opgelopen en lijdt schade. Ze moet met de ambulance naar het ziekenhuis, haar enkel moet in het gips en zij moet enige tijd revalideren. De zorgverzekering vergoedt niet alle kosten. Kan ze jou aansprakelijk stellen voor de schade? Het antwoord op deze vraag is ja.

Rechterlijke uitspraak

In een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland van 20 juli 2022 oordeelde de rechtbank over een vergelijkbaar geval. Partijen waren vrolijk aangeschoten, zoals zij het zelf verwoordden. Op enig moment tilde de ene persoon de andere persoon op zonder het te vragen of zonder aankondiging, zo’n dertig centimeter van de grond af. Bij het neerkomen brak deze persoon haar voet.

Gevaarlijk niet automatisch onrechtmatig

Dit soort gedragingen zien wij vaker op festivals of bij concerten. Niet elke gevaarlijke gedraging betekent automatisch dat het onrechtmatig is. Het gedrag is onrechtmatig volgens de wet als de kans op het oplopen van letsel zo groot is, dat de dader dit niet had moeten doen. De rechter gaf aan in deze zaak dat de betrokken partijen vrienden van elkaar waren, dat zij geen geoefend dansers waren, dat zij een aanzienlijke hoeveelheid alcohol hadden gedronken en het optillen in een impuls ging tot een hoogte van zo’n 30 centimeter zonder enig overleg daaraan voorafgaand. Deze omstandigheden samengenomen leverde volgens de rechtbank een dusdanig groot risico dat één of beiden ten val zou komen door deze gedraging. Dat is ook gebeurd. De rechtbank oordeelde dat het optillen in dit geval onrechtmatig was.

Geen kosten

Terugkomend op de casus uit het begin van dit artikel: jouw vriendin kan jou dus aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de valpartij en de schade die zij daardoor lijdt. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, zijn daar voor jou verder geen kosten aan verbonden en wordt jouw vriendin door de verzekeraar verder geholpen met de vergoeding van haar schade.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  15 april 2024

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


  Lees meer ›
  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  9 april 2024

  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


  Lees meer ›
  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  22 maart 2024

  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


  Lees meer ›