Wat is het Schadefonds Geweldsmisdrijven?

Letselschade
Blog
23 april 2018

Een tijd geleden schreef ik een blog over wat je moet doen als je – bijvoorbeeld in het uitgaansleven – met letsel door geweld te maken krijgt. Wanneer de dader niet te achterhalen is of er geen schadevergoeding kan worden betaald, is er in Nederland nog een manier om schade te laten vergoeden: het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Geslagen en de onbekende dader rent weg. Wat nu?

Een gezellig avondje uit eindigt niet zoals gepland. U raakt betrokken bij een vechtpartij en wordt op uw neus geslagen. U heeft een gebroken neus. De dader rent weg en niemand weet wie het was. Wat dan?

U kunt uw schade niet verhalen op de dader. Ook als de dader geen verhaal biedt (van een kale kip kunnen wij niet plukken), is het lastig een vergoeding te krijgen. In Nederland is dan het Schadefonds Geweldsmisdrijven de aangewezen instantie om bij aan te kloppen. Kunt u uw schade niet verhalen op de dader, dan kunt u bij dit schadefonds terecht.

Wat is het Schadefonds Geweldsmisdrijven?

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een financiële tegemoetkoming aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf of zedenzaak. Er moet dan sprake zijn van ernstig geestelijk of lichamelijk letsel. Nabestaanden van slachtoffers van een geweldsmisdrijf zijn ook slachtoffer. De aanmelding bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven moet binnen 10 jaar na het geweldsmisdrijf gebeuren.

Criteria

Er zijn enkele criteria waar aan voldaan moet zijn, wil het schadefonds uw verzoek tot schadevergoeding in behandeling nemen.

  1. U bent slachtoffer.
  2. Er is sprake van een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf (denk daarbij aan mishandeling, diefstal met geweld, bedreiging met geweld of verkrachting).
  3. Er is sprake van ernstig letsel.
  4. Het geweldsmisdrijf is in Nederland gepleegd.
  5. U bent niet schuldig aan het geweldsmisdrijf.
  6. De schade wordt niet op een andere manier vergoed.

Bewijs misdrijf

Voor het schadefonds moet u kunnen bewijzen dat u een geweldsmisdrijf is overkomen. Van belang is dat u aangifte doet bij de politie en dat er onafhankelijk bewijs is van het misdrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan camerabeelden of getuigen. Bent u slachtoffer van een geweldsmisdrijf, lees dan ook even mijn eerdere blog Letsel na mishandeling – 9 tips om sterk te staan.

Hoeveel schadevergoeding kunt u krijgen?

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven zal vragen naar uw letsel. Dit letsel wordt in zes categorieën ingedeeld, waaraan zes oplopende bedragen zijn gekoppeld. Zie daarvoor deze lijst van het Schadefonds. Hierbij geldt ‘hoe ernstiger het letsel, hoe hoger het bedrag van de uitkering’. De schadevergoedingen liggen tussen € 1.000,- en € 35.000,-. U hoeft dus niet meer zoals vroeger uw afzonderlijke schadeposten nader te onderbouwen. Het gaat om een all-in vergoeding voor de schade.

Voorbeeldzaak

U heeft door de mishandeling een gebroken neus opgelopen en bent inmiddels geopereerd. Gelukkig zijn er getuigen geweest van de mishandeling en er zijn camerabeelden. Het schadefonds honoreert uw aanvraag voor een vergoeding. Conform de letsellijst krijgt u voor een gebroken neus met operatie een vergoeding van € 2.500,-.

Slachtofferhulp Nederland

Heeft u hulp nodig bij het indienen van een aanvraag bij het schadefonds, dan kan Slachtofferhulp Nederland u hierbij te helpen. Slachtofferhulp NL is te bereiken via www.slachtofferhulp.nl of via tel. 0900-0101 (lokaal tarief).

Conclusie

Uw gezellig avondje uit is geëindigd met een flinke kater, maar u wordt via het schadefonds u toch (deels) schadeloos gesteld.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›