Een familielid is overleden en u bent een van de erfgenamen. Er is een testament waarin een executeur staat opgenomen. U weet niet exact waaruit de erfenis bestaat en waar u precies recht op heeft. U krijgt geen of niet alle informatie van de executeur. Wat kunt u doen?

Op het moment dat er een testament is waarin staat opgenomen dat er een executeur is, dient de executeur aan u informatie te verstrekken. Op deze manier kunt u nagaan waaruit de erfenis bestaat en waar u recht op heeft. Vaak gebeurt het dat de informatie niet wordt verstrekt of niet volledig is. Wat kunt u doen om deze informatie alsnog in handen te krijgen?
Allereerst is de executeur verplicht een opsomming te maken waaruit de erfenis bestaat, dit heet een boedelbeschrijving. In een boedelbeschrijving staan alle bezittingen en schulden opgenomen en de daarbij behorende waarde.
Naast het feit dat de executeur een boedelbeschrijving dient op te stellen, staat er in de wet opgenomen dat een executeur alle gewenste inlichtingen aan de erfgenamen dient te geven. Dit betekent dat van alles wat in de boedelbeschrijving staat opgenomen, een executeur stukken moet aanleveren waaruit het bestaan en de waarde volgen. Zo weet u dat de boedelbeschrijving klopt. Vaak gebeurt het dat niet alle stukken worden aangeleverd. Of u vraagt zich af of er niet nog meer is wat tot de erfenis behoort. U wist bijvoorbeeld zeker dat het familielid nog een vakantiewoning had of dat niet alle bankrekeningen zijn opgegeven.
Als u niet alle informatie heeft gekregen dan kunt u de executeur een brief sturen waarin u de ontbrekende informatie opvraagt. Als u hier niet zeker van bent of u twijfelt welke informatie nog moet worden opgevraagd dan kunt u een gespecialiseerd erfrechtadvocaat inschakelen die voor u een brief stuurt naar de executeur. Een gespecialiseerd erfrechtadvocaat kan exact voor u nagaan of u alle informatie heeft gekregen of dat er nog informatie ontbreekt. Als het nodig is kan er zelfs een procedure bij de rechtbank worden opgestart, waarbij er zo nodig dwangsommen gevraagd kunnen worden. Deze dwangsommen zorgen voor een extra drukmiddel om de gevraagde informatie te verstrekken.
Nadat alle informatie is ontvangen, kan er worden vastgesteld wat uw erfdeel is. Op deze manier krijgt u waar u recht op heeft.
Heeft u vragen over dit onderwerp?
Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een gespecialiseerd erfrechtadvocaat van ons kantoor. Daarnaast kunt u tijdens de Dag van het familie- en erfrecht in de week van 24 maart langs komen voor een gratis adviesgesprek. U kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen naar 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.