Let op: fiscaal voordeel kinderalimentatie verandert per 1 januari

Personen- en familierecht
Blog
13 november 2014

Ouders die te maken hebben met kinderalimentatie, krijgen per 1 januari 2015 mogelijk te maken met grote veranderingen. Die dag treedt de wet ‘hervorming kindregelingen’ in werking. De wet is op 24 juni 2014 door de Eerste Kamer aangenomen.

Wat verandert er allemaal?
Een belangrijke wijziging is het wegvallen van het fiscaal voordeel voor de ouder die de kinderalimentatie betaalt. Nu is het nog zo dat de ouder die kinderalimentatie betaalt, het recht heeft op fiscaal voordeel. Dat geldt vanaf een kinderalimentatiebedrag van 139 euro per kind per maand. Dit fiscaal voordeel komt in de huidige regeling ten goede aan de kinderen en wordt opgeteld bij de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder.

De hoogte van het fiscaal voordeel kan variëren van 35 euro tot 50 euro netto per kind per maand, afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de alimentatieplichtige ouder. Op het moment dat het fiscaal voordeel voor de alimentatieplichtige ouder komt te vervallen, houdt de alimentatieplichtige ouder minder draagkracht over om kinderalimentatie te kunnen betalen en zal de kinderalimentatie op een lager bedrag vastgesteld moeten worden.

Echter: om kinderalimentatie te kunnen laten wijzigen, moet er volgens de wet sprake zijn van een wijziging van omstandigheden. Het is nog de vraag of het wegvallen van het fiscaal voordeel voor de alimentatieplichtige ouder onder deze wijziging van omstandigheden volgens de wet valt.

Verandering is niet altijd een wijziging…
Veranderingen zijn volgens de wet niet altijd wijzigingen. Om een voorbeeld te geven: op 1 april 2013 is de nieuwe rekenmethode voor de berekening van de hoogte van de kinderalimentatie ingevoerd. Deze wijziging leverde geen op zichzelf staande wijziging van omstandigheden volgens de wet op. Dit ondanks het feit dat de kinderalimentatie via de nieuwe rekenmethode op een geheel ander bedrag uitkwam.

De Expertgroep Alimentatienormen, die verantwoordelijk is voor de Alimentatienormen (de Tremanormen), heeft in haar laatste uitgebrachte Tremarapport geadviseerd om bij de berekeningen van de alimentatie alvast rekening te houden met het wegvallen van het fiscaal voordeel per 1 januari 2015. Hiermee lijkt het wegvallen van het fiscaal voordeel voor de alimentatieplichtige ouder nu wél een wijziging van omstandigheden volgens de wet op te leveren. En dus kan op grond daarvan de kinderalimentatie worden gewijzigd. Als sprake is van een wijziging van omstandigheden wordt de kinderalimentatie opnieuw berekend aan de hand van de actuele inkomensgegevens van de beide ouders.

Ook ouderkorting verandert
Naast het wegvallen van het fiscaal voordeel verandert per 1 januari ook de alleenstaande ouderkortingen. Om precies te zijn: de alleenstaande ouderkorting en de aanvullende alleenstaande ouderkorting. Deels worden deze vervangen door een verhoging van het Kindgebonden Budget. Wat hiervan precies de gevolgen zijn voor de alleenstaande ouder, is nog niet helemaal duidelijk. De mate van verhoging van het kindgebonden budget is onder meer afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de ouder bij wie het kind of de kinderen staan ingeschreven.

De Expertgroep Alimentatienormen bespreekt 14 november wederom de belangrijke wijzigingen van het ‘wetsvoorstel hervorming kindregelingen’ en publiceert kort daarna een samenvatting van de nieuwe aanbevelingen.

Wilt u weten of de kinderalimentatie voor u verlaagd kan worden? Neem dan gerust contact op met ons kantoor en vraag naar onze familierechtspecialisten.

Gerelateerde blogs

Stappenplan echtscheiding

13 september 2023

Stappenplan echtscheiding

We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


Lees meer ›
Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

14 februari 2023

Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


Lees meer ›
Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

9 september 2022

Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


Lees meer ›