Stappenplan echtscheiding

Personen- en familierecht
Blog
13 september 2023

We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met veel vragen zitten. Het is dan fijn om een stappenplan te hebben. Dat geeft helderheid en structuur in een lastige en emotionele periode.  Mr. Jacomien Kapteijn is een gespecialiseerde VFAS-advocaat en scheidingsmediator en staat al 17 jaar haar cliënten met raad en daad bij. Zij werkte voor u een stappenplan echtscheiding uit.
Een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek kan nog tot 15 september 2023. 

Stap 1 Ouderschapsplan

Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, dan dient wat mij betreft alle aandacht eerst naar hen uit te gaan. Het is belangrijk om niet te lang te wachten om de kinderen te laten weten, dat u uit elkaar gaat. Dit noemt men een paraplugesprek. Kinderen voelen al snel dat er iets aan de hand is en gaan anders hun eigen verklaringen verzinnen. Het is belangrijk dat u dit gesprek samen als ouders met hen voert en dat u de kinderen duidelijk laat weten, dat de relatie over is, maar dat u altijd hun ouders zult blijven. In mijn blog over het paraplugesprek heb ik een aantal tips voor dit gesprek opgeschreven. Dat u samen hun ouders blijft kunt u laten zien door goed na te denken over de inhoud van een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is verplicht als u samen het gezag heeft. In dit plan neemt u afspraken op over de omgangsregeling, de kosten van de kinderen en over hoe u elkaar in de toekomst op de hoogte blijft houden over het wel en wee van de kinderen. Ik kan voor u de behoefte van de kinderen berekenen en ieders bijdrage daarin. Ook kan ik u begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan en namens u beiden de Rechtbank verzoeken om de gemaakte afspraken te bekrachtigen in een beschikking.

Stap 2 Partneralimentatie

Als er sprake is van een inkomensverschil tussen u twee is er mogelijk behoefte aan een maandelijkse financiële bijdrage, de zogeheten partneralimentatie. Bij samenlevers is dat in principe alleen aan de orde als daarover iets in het samenlevingscontract is afgesproken. Is er recht op alimentatie, dan wordt allereerst berekend of er behoefte is aan alimentatie. Daarna kan ik voor u berekenen of er ook financiële ruimte is, draagkracht in juridische termen, om alimentatie te betalen. Als er kinderalimentatie voldaan moet worden, dan heeft die voorrang op een eventuele partneralimentatie.

 

Stap 3 De verdeling of verrekening

Dan is de vraag welke juridische basis uw relatie heeft. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Zonder of na het aangaan van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Hebt u een samenlevingscontract of hebt u helemaal niets juridisch vastgelegd? De juridische basis waarop u met elkaar hebt samengeleefd bepaalt voor een groot deel de gevolgen van de scheiding als het gaat om de verdeling en verrekening van het vermogen. Het is belangrijk om na te gaan welke goederen gemeenschappelijk zijn. Het is goed om dit voor uzelf op een rijtje te zetten en om te bedenken wat u met die goederen wilt. Daarna kan bekeken worden of wat u wilt ook de wens is van de ander en of dat ook mogelijk is. Vaak is de woning, ook als er geen huwelijk is, gemeenschappelijk eigendom. Voor de woning zijn dan verschillende opties mogelijk. De woning kan worden verkocht en geleverd aan een derde. De woning kan aan een van u twee worden toebedeeld (als dat financieel lukt) of de woning kan onverdeeld blijven. Vaak is ook de inboedel gemeenschappelijk. Het is belangrijk om praktisch om te gaan met de verdeling van de inboedel. Welke goederen wilt u graag hebben en welke goederen gunt u de ander? Wanneer is er sprake van een eerlijke verdeling? Ten slotte moet besproken worden, wat u regelt met betrekking tot de bankrekeningen, verzekeringen, vervoersmiddelen en het pensioen. Ook is het belangrijk om de fiscale consequenties van de scheiding te bespreken.

 Alle afspraken die u maakt leg ik voor u vast in een convenant.

Procedure

Als er een getekend ouderschapsplan en een getekend convenant ligt, dan kan bij de Rechtbank de scheiding of ontbinding worden aangevraagd. Ik vraag de Rechtbank dan om de afspraken te bekrachtigen en de echtscheiding of ontbinding tussen u beiden uit te spreken. Een dergelijke procedure is alleen verplicht in het geval van een huwelijk of indien er sprake is van een geregistreerd partnerschap en minderjarige kinderen. Na ongeveer 4 weken krijg ik de beschikking van de Rechtbank. De echtscheiding of ontbinding is dan nog niet definitief, maar moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar u gehuwd bent. Als ieder van u een akte van berusting tekent, dan kan de scheiding direct worden ingeschreven, anders moet de termijn voor hoger beroep worden afgewacht. Deze akten kan ik voor u opstellen. Na inschrijving volgt een brief van de gemeente. Met deze brief kunt u derden zoals de hypotheekverstrekker en het pensioenfonds laten zien dat u definitief uit elkaar bent.

Ten slotte

Heeft u nog vragen over dit artikel, bel of mail gerust. Wij hebben iedere week op dinsdag inloopspreekuur van 9:00 uur tot 11:00 uur.

Heeft u hulp of advies nodig bij één van deze onderwerpen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik sta u graag te woord. Bel mij via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Stappenplan echtscheiding

    13 september 2023

    Stappenplan echtscheiding

    We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


    Lees meer ›
    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    14 februari 2023

    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


    Lees meer ›
    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    9 september 2022

    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


    Lees meer ›