‘Waak voor onderschatte belang van kinderen bij scheiding’ | Interview advocaat Jacomien Kapteijn in AlphenCC/Leidsch Dagblad

Advocaat familierecht Jacomien Kapteijn mocht in juli aan de online krant AlphenCC/Leidsch Dagblad vertellen over haar werk. Zij wees onder meer op het onderschatte belang van kinderen bij een scheiding.

Het hele artikel, opgetekend door journalist Tim Engelbart, is hieronder te lezen. Of op de site van AlphenCC.


‘Kinderen houden nog heel lang de fantasie dat hun ouders herenigen’

Tekst: Tim Engelbart | Foto Taco van der Eb

Ouders die uit elkaar gaan, doen er goed aan niet te snel voorbij te gaan aan het leed van hun kinderen. Dat zegt de Alphense scheidingsadvocate Jacomien Kapteijn (43), die vaak ziet dat aanstaande ex-echtelieden te makkelijk denken over de nazorg die hun kinderen hard nodig hebben.

In een zonovergoten Burgemeester Visserpark gaat Kapteijn op een bankje zitten dat uitkijkt op het in 1939 opgeleverde Oude Raadhuis. Voor de vele Alphenaren die niet van de futuristische stijl van het tegenwoordige gemeentehuis houden, is het traditionalistische vooroorlogse gebouw een geliefde uitwijkplek om te trouwen. Niet voor iedereen pakt dat uit zoals gehoopt. Want als Kapteijn haar hoofd naar links draait, ziet ze de ingang van Berntsen Mulder Advocaten, waar ze zelf werkt als advocaat en mediator bij echtscheidingen. Daar behandelt ze ook geschillen die draaien
om aanverwante onderwerpen: omgangszaken, alimentatiezaken en boedelscheidingen.

Regio

De nabijheid van Kapteijns kantoor en hun oude trouwlocatie valt scheidende stellen die bij haar langskomen ook dikwijls op, maar volgens de advocate slaan ze er niet veel acht op. “Ze zeggen het vaak wel tijdens het eerste gesprek. Maar ja, of het ze ook echt raakt? Ze denken er niet te veel over na.” Die scheidende stellen komen voornamelijk uit Alphen-Stad, maar Kapteijn heeft ook menig huwelijksbeëindiging uit Boskoop of Hazerswoude begeleid. Er gaan in de gemeente niet meer of minder getrouwde koppels uit elkaar, schat Kapteijn in. “Wel is hier een hoge advocatendichtheid, maar dat zegt
niets specifiek over scheidingen.”

Aangeraden

Toch weten de cliënten uitgerekend haar te vinden, omdat ze via via wordt aangeraden, omdat ze dikwijls langs het kantoor fietsen, of iets dat ze lezen in de lokale media. “En zo rolt het door,” vertelt Kapteijn, die aangeeft dat het in haar vak belangrijk is dat je vertrouwd wordt. Het helpt ook dat de advocate aanstuurt op een zo goedaardig mogelijk einde van de relatie.

Psychologie

Grotendeels komt dat doordat daar Kapteijns interesse ligt, menselijke emoties en de juridische werkelijkheid tezamen in goede banen leiden. Die samensmelting ontstond al vroeg. “Tijdens mijn rechtenopleiding voelde ik me al het meeste aangetrokken tot dit rechtsgebied. Ik had daarvoor al getwijfeld of ik rechten wilde studeren, of psychologie. Ik ben echt nieuwsgierig waar bepaald gedrag vandaan komt, hoe je dat kan veranderen
en wat de dynamiek van een gezin is. In een stortvloed aan woorden probeer ik te horen wat nu belangrijk is. Met een plan van aanpak probeer ik structuur aan te brengen in iemands hoofd.”

Balans

Zo ziet ze bij haar in het kantoor ook diverse ontwikkelingen zich steeds opnieuw ontvouwen. “Vaak zeggen stellen dat ze met z’n tweeën hebben besloten om uit elkaar te gaan. Toch zie je vaak dat één partner er net iets eerder mee kwam dan de andere. Die beslissingsnemer heeft dan een andere positie, want hij of zij kan dan al wat zakelijker denken over wat er geregeld moet worden, terwijl de andere het rouwproces nog door moet.” Zo’n gebrek aan balans kan ertoe leiden dat degene die besloot dat het huwelijk niet meer te redden was bij een mediationsessie het uiteindelijke echtscheidingsconvenant zijn of haar kant kan optrekken.

Donderslag

Wellicht ziet de partij voor wie het huwelijk als donderslag bij heldere hemel eindigde ook zijn of haar kinderen nog maar eens per twee weken door afspraken die tegen de zin overeen zijn gekomen. Kapteijn probeert dat te voorkomen: “Niemand heeft iets aan afspraken waar niet iedereen achter staat.” En dat de ene de andere overrompelt, gebeurt vaker dan je misschien denkt, aldus de scheidingsexpert. “Bij ongeveer een kwart van de stellen die bij mij komt.”

Mediation

Hoe dan ook blijft mediation erg belangrijk. De rechtbank Den Haag, waar Alphense echtscheidingen terechtkomen, is in de ervaring van de advocate ‘heel erg pro-mediation’ en zal tijdens een procedure ook altijd benadrukken dat deze weg in ieder geval uitvoerig moet worden uitgeprobeerd. Dit lukt niet altijd, vanwege een gebrek aan respect van de scheidende partijen voor elkaar of een matige compromisbereidheid.

Belang kinderen

Maar als de omgang goed is, kan er meer worden bereikt. Het leed voor kinderen wordt dan ook iets verzacht. “Zij hebben er niet voor gekozen, maar ook voor hen is het een bouwwerkje dat uit elkaar valt.” Veel ouders staan daar niet lang genoeg bij stil, vindt Kapteijn. “Met de kinderen gaat het wel lekker, die fietsen zich er wel doorheen,” kenschetst ze een veelvoorkomende houding. “Maar er wordt onderschat wat de impact is van een scheiding op kinderen. Vaak komt dat doordat ouders het hoofd vol hebben met hun eigen emoties en daardoor minder ruimte hebben voor hun kinderen en
vermijden ze daarom gesprekken met ze.”

Ouderschapsplan

Toch moeten ondanks de eigen sores de kinderen centraal blijven staan, want een bijzonder geruime tijd na het tekenen van het scheidingsconvenant ondervinden zij nog last van de breuk van hun ouders. “Ze houden nog heel lang een herenigingsfantasie. Het is toch iets biologisch, want het zijn je eigen ouders.” En ondanks dat het ingewikkeld is, er is in de ogen van de Alphense advocate echt maar één geschikt medicijn: het gesprek. “Praat over het ouderschapsplan.”

Wie dat niet doet en het gevecht zoekt, kan jaren zoet zijn. Kapteijn ziet dat ook. “Mediation is relatief snel, dan kan je iets ook afsluiten. De wachttijden bij de rechtbank zijn daarentegen eindeloos. Gemiddeld ben je dan klaar na drie of vier maanden.” En bij een gang naar het gerecht, waarbij de partners ieder hun eigen advocaat hebben, loop je qua planning al snel ‘aan het lijntje van de rechtbank’.
“Met die langere procedure ben je een jaar bezig, dat is een groot verschil. Als er hoger beroep volgt, dan weer een jaar.” Gelukkig hoeven weinigen echt zo lang te wachten totdat ze weer als vrijgezel door het leven kunnen gaan. “Beroepszaken komen niet vaak voor.”


Heeft u naar aanleiding van dit interview vragen voor Jacomien Kapteijn, neem gerust contact op. Dat kan telefonisch via tel. 0172 – 42 71 95 of via een e-mail. Of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde berichten

    De 20 van Alphen was weer geslaagd!

    Nieuwsbericht   5 maart 2024

    De 20 van Alphen was weer geslaagd!

    Het was zondag 3 maart een prachtige dag, waarbij Jeroen Thiele het startschot gaf en […]


    Lees meer ›
    Dag van het Familierecht 2024 | Gratis adviesgesprek over scheiden, alimentatie, mediation en erfrecht

    Nieuws   9 februari 2024

    Dag van het Familierecht 2024 | Gratis adviesgesprek over scheiden, alimentatie, mediation en erfrecht

    Ook dit jaar organiseert Berntsen Mulder Advocaten weer de Dag van het Familierecht. Op deze […]


    Lees meer ›
    Alimentatie per 1 januari 2024 verhoogd met 6,2%

    Nieuwsbericht   6 december 2023

    Alimentatie per 1 januari 2024 verhoogd met 6,2%

    Met ingang van 1 januari 2024 wordt de alimentatie als gevolg van de jaarlijkse wettelijke […]


    Lees meer ›