← Terug

Contract (laten) opstellen

Contractenrecht

Contractsvrijheid

Artificial Intelligence (AI) gaat de wereld veranderen en doet dat al in hoog tempo. Vroeger bestond een groot deel van het werk van een advocaat uit het opstellen van contracten. Tegenwoordig zijn er prima standaard contracten beschikbaar. Dat is voor u en voor ons een prima basis. De vraag is wat u daarna verder nog nodig heeft. In Nederland kennen we contractsvrijheid. Dat houdt in dat u vrij bent om te beslissen of u een afspraak maakt en zo ja met wie. Zulke afspraken kunnen in verschillende vormen gegoten worden en zijn bekend onder verschillende namen: verbintenis, contract, akte, schikkingsregeling, vaststellingsovereenkomst, deal, akkoord, vergelijk. Allemaal woorden die ongeveer hetzelfde aangeven: U heeft samen met een ander iets afgesproken en daar wilt u die ander graag aan kunnen houden (en andersom).

Lees meer over de situatie die op u van toepassing is:

Verder praten 0172 – 49 43 45

Schriftelijk of mondeling?

Wat is daarvoor nodig? Niet zo veel. Een overeenkomst komt volgens de wet tot stand door aanbod en aanvaarding, zo staat in artikel 217 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Een contract kan schriftelijk of mondeling worden gesloten. Ook een mondelinge overeenkomst is bindend. Maar het is achteraf wel moeilijk om te bewijzen wat er precies afgesproken is.

Aan wat voor een soort contracten kunt u denken?

 1. Zakelijke samenwerking: Algemene voorwaarden, Opdrachtbevestiging, Privacyverklaring, Verwerkersovereenkomst, Aandeelhoudersovereenkomst, Maatschapscontract, Managementovereenkomst, Geheimhoudingsverklaring, Overeenkomst van opdracht, Distributieovereenkomst, SLA-overeenkomst, Onderhoudsovereenkomst.
 2. Personeel: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, een oproepcontract, een nulurencontract, een ZZP-contract, een concurrentiebeding
 3. Financieel: Geldleningsovereenkomst, Beëindigingsovereenkomst, Pandakte, Licentieovereenkomst, Leaseovereenkomst, Huurkoopovereenkomst, Koopovereenkomst, Overnameovereenkomst,
 4. Vastgoed: Aan- en verkoop onroerend goed, Hypotheekovereenkomst, Overeenkomst van aanneming, Huurovereenkomst,
 5. Persoonlijk: Huwelijkse voorwaarden, echtscheidingsconvenant,

Visionairs voorspellen dat er minder advocaten nodig zullen zijn

Je hoeft er geen visionair voor te zijn om te voorspellen dat AI ook het werk van advocaten zal beïnvloeden. Voor de reden daarachter is de stem van de juridische visionairs wel interessant. Zo voorspelt Richard Susskind dat we anders tegen juridische discussies aan gaan kijken. Niet de vraag hoe je het juridische conflict oplost is relevant. Maar de vraag hoe je het voorkomt.

Dat klinkt als een open deur. Maar we zien nog zo vaak contracten langskomen waar veel mee mis is. Ook die contracten circuleren op internet.

Bij Berntsen Mulder Advocaten maken we al actief gebruik van juridische modellen, waardoor we voor onze cliënten veel tijd besparen. Onze meerwaarde ligt niet in het opstellen van een basiscontract. Onze meerwaarde ligt in het waterdicht maken van het contract, passend bij uw specifieke situatie. Meer weten over onze werkwijze en hoe wij u kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op via 0172 – 49 43 45, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.

Van tevoren goed nadenken voorkomt een juridische strijd en een gerechtelijke procedure. Dáár ligt onze meerwaarde. Je zult maar de Australian Open organiseren en de contracten net niet goed op orde gemaakt hebben.

Hoe werken wij bij een contract opstellen?

 1. Intakegesprek: we maken eerst kennis en luisteren. Van tevoren goed luisteren en nadenken is het belangrijkste onderdeel van het opstellen van het contract.
 2. Sjablonen: We maken gebruik van onze eigen modellen of sjablonen. Dat scheelt u tijd en kosten.
 3. Schrijven: Daarna stellen we het contract op met onze specifieke kennis en ervaring.
 4. Finetunen: Daarna lopen we alles met u door en bespreken we de eventuele vraagpunten.

Neem ook gerust een kijkje op onze over ons pagina om te kijken hoe wij werken.

Kosten contract opstellen

Bel ons gerust vrijblijvend voor een kosteninschatting. Omdat we veel modellen hebben en jarenlang ervaring met het opstellen van contracten, kunnen we vaak van tevoren een goede inschatting maken van de kosten. Die vallen vaak erg mee. Het is in ieder geval veel voordeliger dan het voeren van een juridische procedure over een onduidelijk contract.


Hulp en advies van een advocaat contractenrecht

Onze advocaten contractenrecht hebben jarenlange ervaring met alle facetten van het contractenrecht en kunnen u met al uw vragen verder helpen. Vanuit hun ervaring weten zij met name waar op te letten en wat de valkuilen zijn. Bel ons via 0172 – 49 43 45 of neem contact op via het onderstaande contactformulier.
  Laat onze specialisten u helpen