Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

Het belang van goede afspraken

Een recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Noord-Holland (Rechtbank Noord-Holland 24 november 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:12519) bevestigt opnieuw het belang van goede afspraken in een beëindigingsovereenkomst.

Tussen partijen was een relatiebeding overeengekomen. De werknemer is tussentijds andere werkzaamheden gaan verrichten bij de werkgever. Later wensen de werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Daarbij ontstaat discussie over het relatiebeding. De werknemer was van mening dat het relatiebeding door de gewijzigde werkzaamheden zwaarder op hem was gaan drukken en om die reden niet meer van toepassing was.  Na onderhandeling is in de beëindigingsovereenkomst een gewijzigd relatiebeding opgenomen.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat in zo’n geval de geldigheid van het relatiebeding alleen kan worden aangetast door een beroep op grond van artikel 6:248 lid 2 BW of vanwege onvoorziene omstandigheden (art. 6:258 BW).  Partijen hebben immers een pakket aan voorwaarden afgesproken, waarvan het relatiebeding er één is geweest.

De hobbel van onvoorziene omstandigheden wordt niet snel genomen. Als werkgever heb je dan dus meer zekerheid bij nakoming van een dergelijke afspraak.

Kortom: leg in een beëindigingsovereenkomst altijd vast of de werknemer gehouden blijft aan de postcontractuele bedingen!


Vragen? Neem gerust contact op!

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u weten op welke manier dit in uw specifieke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met mij op. Bel mij via tel. 0172 – 42 71 94 of stuur mij een e-mail.

  Foto bij dit artikel: Scott Graham.

  Gerelateerde blogs

  Ontslag op staande voet terecht?

  8 maart 2024

  Ontslag op staande voet terecht?

  Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


  Lees meer ›
  Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

  25 september 2023

  Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

  In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


  Lees meer ›
  Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

  21 september 2023

  Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

  Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


  Lees meer ›