Wet DBA nog niet vervangen, overheid handhaaft voorlopig niet

Arbeidsrecht werkgever
Blog
1 juli 2021

De verwachte aanpassing van de Wet DBA, die het kabinet vorig jaar (2020) aankondigde, is voorlopig uitgesteld. Het parlement heeft besloten dat tot minimaal oktober 2021 niet wordt gehandhaafd. Deze wet gaat over het zogeheten ‘verkapte dienstverband’ van ZZP’ers.

De vervanging van de Wet DBA werd in 2020 aangekondigd, omdat bleek dat het gewenste effect uitbleef. Maar de door het kabinet genoemde ingangsdatum van 1 januari 2021 is niet gehaald.

De wijzigingen zijn dus nog niet doorgevoerd en de overheid heeft besloten handhaving van de wet uit te stellen.

Webmodule

In januari 2021 is wel een pilot gestart met de aangekondigde webmodule. Werkgevers kunnen daarmee meer zekerheid krijgen over de arbeidsrelatie met een zzp’er. Dit gebeurt door invullen van een aantal vragen.
Een pilot biedt geen zekerheid, alleen een indicatie. De pilot duurde in beginsel zes maanden en zou vervolgens worden geëvalueerd. De vraag is of die evaluatie tijdig plaats kan vinden.

Geen handhaving

Besloten is om in ieder geval tot oktober 2021 niet te handhaven. Dat betekent dat – ook als achteraf geconstateerd wordt dat toch sprake was van een dienstverband – opdrachtgevers/werkgevers geen boete krijgen opgelegd. Dat is anders als sprake is van ‘kwaadwillenden’. Het niet opvolgen van instructies van de Belastingdienst kan ook tot gevolg hebben dat er boetes worden opgelegd.

Hoe nu verder?

Op dit moment is de verwachting dat de handhaving opnieuw wordt uitgesteld. Er is immers sprake van een demissionair kabinet. Voor besluitvorming over nieuwe wetgeving zal gewacht worden op een nieuw kabinet.

Om die reden is door de Tweede Kamer een motie ingediend. In het debat over deze motie is gezegd dat het besluit om niet te handhaven niet afloopt in oktober 2021, maar loopt tot minimaal oktober 2021. De uitkomsten van de pilot moeten worden afgewacht. De verwachting is daarom dat het besluit om niet te handhaven zal worden verlengd. Onbekend is nog tot wanneer.


Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen over een arbeidsrechtelijke kwestie, neem gerust contact op met onze afdeling arbeidsrecht. Bel met <a href=”tel:0172 – 42 71 94″>0172 – 42 71 94</a> of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Ontslag op staande voet terecht?

  8 maart 2024

  Ontslag op staande voet terecht?

  Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


  Lees meer ›
  Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

  25 september 2023

  Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

  In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


  Lees meer ›
  Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

  21 september 2023

  Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

  Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


  Lees meer ›