Opgenomen vakantiedagen weer cancellen, bepaalt je baas of bepaal jij of dat mag?

Arbeidsrecht
Blog
25 maart 2020

Opgenomen vakantiedagen cancellen, kan dat zomaar? Bepaal je dat zelf of doet je baas dat?

Stel, u heeft uw meivakantie al gepland. Twee weken vakantie opgenomen bij uw baas. Maar de vakantie is gecanceld en u zit nu met 2 weken aan vakantiedagen.

U belt uw baas en zegt dat u de vakantiedagen afzegt en komt werken. Uw baas weigert en zegt dat u gewoon de afgesproken 2 weken moet opnemen. Mag je baas dat zomaar bepalen?

Wie is de baas over uw vakantiedagen?

Het antwoord hangt af van de afspraken die u hebt gemaakt met uw werkgever. In de arbeidsovereenkomst of de toepasselijke cao-bepalingen kunnen hierover afspraken zijn opgenomen. Daar moet u dus eerst naar kijken.

Optie 1: Wel afspraken in de arbeidsovereenkomst/cao

Wanneer sprake is van een bijzondere omstandigheid, kan het zo zijn dat uw werkgever, ondanks andere afspraken, op grond van ‘goed werkgeverschap’ alsnog instem met de door u voorgestelde wijziging. Dit is anders wanneer sprake is van gewichtige redenen aan de zijde van werkgever. Bijvoorbeeld wanneer uw baas al iemand had ingehuurd om uw werk te doen tijdens uw vakantie.

Optie 2: Geen afspraken in de arbeidsovereenkomst/cao

Als er geen andere afspraken zijn gemaakt, kunt u uw werkgever vragen om uw vakantie in te trekken. De werkgever zal daarmee in beginsel mee in moeten stemmen. Dit is anders wanneer sprake is van gewichtige redenen, zoals hiervoor ook al genoemd.

Conclusie

De conclusie is dat u zelf de ‘baas’ bent over uw vakantiedagen, tenzij er een uitzondering van toepassing is.


Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen over een arbeidsrechtelijke kwestie, neem gerust contact op met onze afdeling arbeidsrecht. Bel met 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.
  mr. Sylvia van der Salm
  mr. Sylvia van der Salm

  Advocaat ondernemingsrecht en arbeidsrecht

  0172 - 49 43 45

  EmailLinkedIn

  Gerelateerde blogs

  Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

  4 mei 2023

  Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

  Het belang van goede afspraken Een recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Noord-Holland (Rechtbank Noord-Holland 24 november 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:12519) bevestigt […]


  Lees meer ›
  Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

  1 maart 2023

  Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

  Uitkering ongevallenverzekering voor werkgever, of toch voor werknemer? Recent heeft de rechter een werkgever teruggefloten, die onterecht een uitkering van […]


  Lees meer ›
  Vakantiegeld niet uitbetalen vanwege coronacrisis, mag dat?

  3 mei 2021

  Vakantiegeld niet uitbetalen vanwege coronacrisis, mag dat?

  Is het voor een werkgever toegestaan om werknemers geen vakantiegeld uit te betalen, omdat de werkgever vanwege de coronacrisis krap […]


  Lees meer ›