Factuurfraudeur gepakt door slimme truc: beslaglegging op rekening ‘onbekende’

Financiële fraude
Blog
28 mei 2015

Frauderen met facturen is tamelijk eenvoudig. De fraudeur onderschept bijvoorbeeld een echte factuur, verandert het bankrekeningnummer, waardoor de debiteur te goeder trouw tot betaling aan de fraudeur overgaat. Vaak is de vogel (met het geld) al gevlogen voordat de fraude is ontdekt.

Maar kortgeleden greep een alerte debiteur in.

De debiteur betaalde te goeder trouw op het bankrekeningnummer dat op de factuur stond vermeld. Maar heel snel kwam aan het licht dat dit bankrekeningnummer niet klopte, omdat debiteur en crediteur met elkaar contact hadden over de betaling. Die was door de debiteur gedaan, maar door de crediteur niet ontvangen.

Privacy

De alerte debiteur wist waar het geld heen was gegaan, namelijk het bankrekeningnummer waarop was betaald. Maar van wie deze bankrekening werkelijk was, viel niet zomaar te achterhalen. De bank weigerde om privacyredenen de identiteit van de bankrekeninghouder kenbaar te maken.

Beslag op rekening ‘onbekende derde’

Daarop werd toch beslag gelegd op de bankrekening, waarbij het verzoekschrift werd gericht aan een ‘onbekende derde’. De rechter keurde het verzoekschrift goed en gaf verlof tot beslaglegging op de bankrekening van degene van wie de identiteit op dat moment nog niet bekend was.

Door deze snelle actie bleek het geld op tijd veilig gesteld te zijn en kon het niet worden weggesluisd met onbekende bestemming.
Vervolgens werd de identiteit van de fraudeur achterhaald en werd het verdwenen geld definitief terugbetaald aan de debiteur, die vervolgens de crediteur alsnog kon betalen.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Bankhelpdeskfraude: wanneer moet bank schade vergoeden?

    3 april 2023

    Bankhelpdeskfraude: wanneer moet bank schade vergoeden?

    Als u slachtoffer bent van bankhelpdeskfraude, moet uw bank dan de schade vergoeden? In dit […]


    Lees meer ›
    SIDN breidt bescherming tegen domeinnaamfraude uit

    23 februari 2022

    SIDN breidt bescherming tegen domeinnaamfraude uit

    Over domeinnaamfraude hebben wij op deze website al vaak gepubliceerd. Een specifieke vorm van domeinnaamfraude is het […]


    Lees meer ›
    Eindelijk bescherming voor eenmanszaken tegen acquistiefraude?

    24 september 2021

    Eindelijk bescherming voor eenmanszaken tegen acquistiefraude?

    Het is een publiek geheim dat telemarketingbedrijven de laatste jaren hun pijlen met name op […]


    Lees meer ›