Appen op de fiets, doe het gewoon niet

Letselschade
Blog
1 juli 2019

Net als een groot gedeelte van de inwoners van Voorschoten vind ik het heerlijk om af en toe een terrasje te pakken. Lekker genieten van het weer en een beetje kijken naar voorbijkomende mensen. Waarschijnlijk is het weer die beroepsdeformatie, maar ik let ook vaak op hoe mensen lopen en fietsen in het verkeer. Over het algemeen redelijk netjes, maar wanneer iemand een mobiele telefoon in zijn handen heeft, gebruiken ze een veel breder stuk van de weg, gaan ze slingeren en hebben ze gewoonweg geen enkel idee meer van wat er voor hun neus gebeurt.

Letsel

Vaak gaat dit goed, maar wanneer het niet goed gaat, zijn de gevolgen vaak groot. Dat je zelf tegen een paal rijdt vanwege je onoplettendheid is één ding, maar als je door de aanrijding ernstig letsel veroorzaakt bij een – via een zebrapad overstekend – jong kind wil je dat gewoon niet op je geweten hebben.

Boete

Om dit soort gevaarlijke omstandigheden te vermijden, krijgen fietsers die hun mobiel vasthouden (en ook daadwerkelijk worden betrapt door de politie) sinds 1 juli 2019 een boete van € 95,00. Prima ontwikkeling! Dit helpt hopelijk ongevallen te voorkomen.

Ook andere apparaten verboden

De wet gaat ook redelijk ver. Het gaat dus niet alleen om appen op de fiets. Als je al je mobiel (of ander mobiel apparaat zoals tablet of muziekspeler) vasthoudt, kan je in theorie een boete krijgen. Het even snel lezen van je whatsappjes, even kijken naar wie er jouw bericht over je dwerghamster op Facebook heeft geliked, toch nog even dat kwartiertje op de fiets gebruiken om die aflevering van je favoriete serie terug te kijken of het afzetten van dat afgrijselijke nummer waarvan je nog steeds niet weet hoe die in jouw afspeellijst op Spotify is beland: het mag allemaal niet meer.

Kortom: appen op de fiets? Doe het gewoon niet!


Guido van der Corput schrijft maandelijks een column in de Voorschotense Krant. Deze column verscheen in de editie van juli 2019

 

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


  Lees meer ›