Geraniums zijn niets voor mij

Letselschade
Blog
15 februari 2019

Wanneer iemand van dertig wordt aangereden en daar blijvend letsel aan overhoudt, wordt bij de letselschadeberekening vaak de schadepost huishoudelijke hulp opgenomen. Dit wordt meestal doorgerekend tot een leeftijd van 70-75 jaar (goede en kwade kansen weggestreept kom je volgens de rechter op deze leeftijd). Maar hoe zit dit wanneer een slachtoffer ouder dan 75 jaar is?

Zo had ik een cliënte van 80 jaar die behoorlijk kwiek was. Eerlijk gezegd was ze actiever dan ik. Tuinieren, fietsen, seniorengym: ze had een volle agenda. Thuis kon ze ook alles zelf. ‘Geraniums zijn niets voor mij,’ zei ze lachend.

Helaas had zij een ongeluk gekregen. Een automobilist gaf haar geen voorrang. Zij kwam met haar fiets ongelukkig terecht en brak haar schouder en heup. Door haar hoge leeftijd duurde het langer voordat zij hersteld was. De beperkingen waren helaas blijvend.

Zonder het ongeval had ze waarschijnlijk nog járen zelfstandig kunnen wonen. Na het ongeval heeft zij hulp nodig. Stofzuigen, de was, strijken en haar hond uitlaten lukte haar niet meer.

Aangezien zij ouder dan 75 jaar is, wordt er in de letselschadepraktijk meestal een looptijd van enkele jaren aangehouden. Dit is wel per persoon anders, , omdat niet iedere oudere zo zelfstandig is als mijn cliënte.

Aan mijn cliënte merkte je in ieder geval niet dat zij beperkt was. Ouderen van haar generatie zeggen vaak dat alles wel goed gaat, ‘niet zeuren, maar doen’. Ook al is dat niet het geval. Daardoor wordt letselschade bij ouderen helaas nog te vaak onderschat. Dat is eigenlijk een trieste conclusie. Want zoals gezegd: veel ouderen houden helemaal niet van geraniums en staan nog volop in het leven.


Deze column verscheen in februari 2019 ook in de Voorschotense Krant.

 

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


  Lees meer ›