Elk ongeval is ongelukkige samenloop van omstandigheden…

Personen- en familierecht
Blog
17 november 2010

Een vriend van mij is op de e-reader van een meisje gaan staan. Erg onhandig en erg kapot. Hij biedt zijn excuses aan en wil de schade vergoeden. Het apparaat is net nieuw en kost 400 euro. Ik ben toch verzekerd, is zijn eerste gedachte. Een aansprakelijkheidsverzekering is ervoor bedoeld om dit soort schades te vergoeden. Toch?

Hij belt zijn aansprakelijkheidsverzekering. Moeilijk, lastig. Of hij het maar op de e-mail wil zetten. Dat doet hij. Hij legt uit wat er gebeurd is, dat het eigenlijk een ongelukje was. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. AHA! dat klinkt als muziek in de oren van de verzekeraar. Er komt per kerende post een lang juridisch epistel terug. In het recht heeft het begrip “ongelukkige samenloop van omstandigheden” namelijk een bijzondere betekenis. Het houdt in dat niemand aansprakelijk is voor de schade, omdat het een ongelukje is dat aan niemand echt te verwijten valt.

Met een vrolijk juridisch betoog legt de verzekeraar uit waarom er dus niet betaald zal worden: Ongelukkige samenloop van omstandigheden, niemand aansprakelijk, dus geen beroep op je aansprakelijkheidsverzekering.

Met een sip gezicht vertelt mijn vriend mij dit alles in de kroeg. “Betaal ik hier nu al die tijd premie voor?” Als ik later dat weekend de e-mails krijg doorgestuurd, zie ik met verbazing het juridische betoog van de verzekeraar.

Ik stuur een nog uitgebreider epistel terug naar de verzekeraar. Ik leg uit dat élk ongeval per definitie een ongelukkige samenloop van omstandigheden is, maar dat dát wat anders is dan het juridische begrip ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Ik giet er nog een sausje van jurisprudentie, wetsartikelen en literatuur overheen en onderteken met een krullende mr Nijman.

Een week later in de kroeg. De vriend neemt een brief mee van de verzekeraar: Allemaal onzin wat mevrouw Nijman schrijft. Helemaal niet mee eens. Echt niet aansprakelijk! Ongelukkige samenloop van omstandigheden. Nergens toe verplicht.
Ze zullen 400 euro overmaken op zijn bankrekening.
Het eerste rondje is voor hem.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Stappenplan echtscheiding

    13 september 2023

    Stappenplan echtscheiding

    We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


    Lees meer ›
    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    14 februari 2023

    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


    Lees meer ›
    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    9 september 2022

    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


    Lees meer ›