← Terug

Loonschade door ongeval met luchtballon

Loonschade

Een romantisch idee, opstijgen met een heteluchtballon en vanaf grote hoogte neerkijken op die piepkleine wereld beneden u. Maar wat als het mis gaat? Wie is aansprakelijk bij letsel door ballonvaart?


Ongeval met heteluchtballon

Ongevallen met heteluchtballonnen komen voor. Dan staan er dit soort koppen in de krant:

  • ‘Gewonden bij ballonvaart die eindigde in Gooimeer’
  • ‘Paard gewond na noodlanding luchtballon in weiland’
  • ‘Breuk in touw oorzaak ongeval met luchtballon’
  • ‘Vier gewonden bij noodlanding luchtballon in buurtschap Zeijerveld’

Veilig landen

Met een hete luchtballon is de ballonvaarder afhankelijk van de windrichting en de windsnelheid. Voorafgaand aan de ballonvaart is het noodzakelijk dat de ballonvaarder het weerbericht goed bestudeert en de juiste startplaats kiest. Hij moet ook goed inschatten waar hij de ballon veilig kan laten landen.


Wie is aansprakelijk als uw werknemer letsel oploopt tijdens een ballonvaart?

De wet bepaalt dat de ballonvaarder aansprakelijk is voor letsel van de passagier. Als dit aan boord van de ballon gebeurt, maar ook als de passagier letsel oploopt bij het aan boord gaan of bij het verlaten van de ballon. De ballonvaarder komt niet makkelijk onder de aansprakelijkheid uit. Soms is er sprake van eigen schuld van de passagier, maar dan moet er wel iets heel bijzonders aan de hand zijn. De vervoerder is dus al snel aansprakelijk, ook voor de loonschade van de werkgever.


Bedrijfsuitje

Ballonvaarten worden soms georganiseerd als bedrijfsuitje. Als een werknemer daarbij letsel oploopt, kan mogelijk de werkgever aansprakelijk zijn.




    Laat onze specialisten u helpen