← Terug

Advocaat Wmo-regres

Wmo-regres

Wmo-regres is het rechtsgebied dat zich bezig houdt met het terugvorderen van kosten die worden gemaakt bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Gemeenten maken soms kosten die eigenlijk door een andere partij moeten worden betaald.

Wij ondersteunen Nederlandse gemeenten bij dit onderwerp. In opdracht van gemeenten kunnen wij adviseren.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op. Via tel:0172 – 42 41 72 of stuur gerust een contactformulier in.

Wmo-voorzieningen

Sinds 2015 geldt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo biedt mensen hulp, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hulpbehoevenden kunnen een Wmo-voorziening aanvragen bij de gemeente. Dit zijn algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen.

Voorbeelden van een maatwerkvoorziening zijn bijvoorbeeld individuele begeleiding, beschermd wonen (bijvoorbeeld bij huiselijk geweld), dagbesteding op maat of huishoudelijke hulp. Een algemene voorziening is vrij toegankelijk en is bijvoorbeeld een boodschappendienst of maaltijdverzorging.

Verder is er nog het persoonsgebonden budget (pgb) waaruit mensen zelf ondersteuning kunnen inkopen (zorg, of andere hulpmiddelen). Wanneer een hulpbehoevend iemand kiest voor ‘zorg in natura’ dan mag de gemeente kiezen welke zorg diegene krijgt.

Wat is Wmo-regres?

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Ook na een ongeluk kunnen slachtoffers een Wmo-voorziening aanvragen. Het is namelijk denkbaar dat er door het ongeval letselschade is ontstaan. Hierdoor is ondersteuning vaak nodig, vooral bij mensen met een laag inkomen. Zij kunnen dan beroep doen op de wmo. Dit kan bijvoorbeeld bij sociale wijkteams. De gemeente betaalt (op een eventuele eigen bijdrage na), maar wil dit geld natuurlijk wel terug als er een indicatie is dat een bepaalde andere partij het ongeval heeft veroorzaakt.

Wmo-kosten verhalen

De gemeente mag dan de kosten van de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker van de schade. Dat heet het regresrecht. Berntsen Mulder Advocaten is specialist op het gebied van regresrecht. Wij helpen u graag gratis met het opzetten van uw beleid. Wij kunnen het Wmo-regres voor de gemeente uitvoeren, zonder dat de gemeente enig financieel risico loopt.

Waarom Wmo-regres?

Gemeenten kunnen besluiten de Wmo-kosten zelf te verhalen, maar kunnen ook opdracht geven aan een in het aansprakelijkheidsrecht gespecialiseerd advocatenbureau.

Dat liet de voorzitter van de VNG, mevrouw Kriens, eind 2018 weten aan alle gemeenten.

Berntsen Mulder Advocaten is specialist op het gebied van regresrecht. Voor Wmo-regres bent u bij ons aan het goede adres. Vanaf 1 januari 2019 moeten gemeenten zelf de Wmo-kosten verhalen op de verzekeraar. Wij helpen u daarbij graag. Ook kunnen wij helpen met het maken van beleid. Met onze juridische expertise en praktische tips is het opstellen van nieuwe regels voor beleidsmakers gemakkelijker.

Praktische tips

  1. Beleid aanpassen
    Het convenant is beëindigd door de verzekeraars. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2019 de kosten voor een Wmo-voorziening zelf verhalen op de verzekeraar. Gemeenten zullen hun beleid aan moeten passen. De VNG schreef bij brief van 8 november 2018 aan haar leden: “Gemeenten kunnen besluiten om de Wmo-kosten zelf te verhalen, maar kunnen ook opdracht geven aan een in het aansprakelijkheidsrecht gespecialiseerd advocatenbureau. Een andere mogelijkheid die wellicht voor kleinere gemeenten aantrekkelijker is, is het regresrecht in regionaal verband te organiseren.”
    Wij helpen u graag met het ontwikkelen van uw WMO-regresbeleid.
  2. Vraag na of sprake is van een ongeval of medische fout
    Vraag na of de aanvrager van een Wmo-voorziening hulpbehoevend is door een ongeval of medische fout.
  3. Overzicht bijhouden
    Hou een goed overzicht bij van de kosten van de Wmo-voorziening en alle bijkomende kosten.

Wij zijn gespecialiseerd in de bovenstaande werkzaamheden. We nemen deze werkzaamheden graag voor u uit handen.

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Wij staan u gratis te woord. Bel ons gerust: 0172 – 42 41 72 of stuur een contactformulier.