Corona en werktijdverkorting. Hoe werkt het?

Arbeidsrecht Werknemer
Blog
13 maart 2020

UPDATE 18 maart: De regeling werktijdverkorting komt te vervallen. De afgelopen drie weken kreeg de overheid 78 duizend aanvragen van bedrijven, terwijl dat normaal gesproken zo’n 200 per jaar zijn. Dat leidde tot grote problemen in de uitvoering. Daarom is de oude regeling per direct stopgezet. Gedane aanvragen worden in het nieuwe systeem meegenomen.

Wat kan een werkgever doen om de gevolgen en de effecten van het coronavirus (corona of covid-19) het hoofd te bieden? Eén van de mogelijkheden, is werktijdverkorting voor werknemers (WTV). In dit stuk vertelt advocaat ondernemingsrecht Sylvia van der Salm hoe dat in zijn werk gaat.

Het corona-virus heeft veel gevolgen. Zo is het niet alleen een gevaar voor de gezondheid, maar kunnen ook producten niet meer worden geleverd, wordt de horeca geadviseerd dicht te gaan en gaan evenementen niet door. Als werkgever kunt u daardoor tijdelijk te maken krijgen met minder of geen werk. Mogelijk komt u in aanmerking voor de regeling werktijdverkorting (WTV).

Het kabinet spreekt van verruiming van de regeling, maar daarvan is inhoudelijk nog niets bekend.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting?

Om in aanmerking te kunnen komen voor de regeling werktijdverkorting moet een ondernemer voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Er moet sprake zijn van een omstandigheid die buiten het normale bedrijfsrisico valt;
  2. Deze omstandigheid moet voor uitval van werk zorgen, ten minste 2 weken en naar schatting maximaal 24 weken;
  3. Er moet voor minstens 20% van het personeel geen werk meer zijn;
  4. De werkvermindering moet direct te maken hebben met de buitengewone omstandigheid.

De voorwaarde onder 2. spreekt voor zich. De andere voorwaarden leg ik hieronder verder uit.

1. Buitengewone omstandigheid

Van een buitengewone omstandigheid is niet snel sprake. Er moet gedacht worden aan bijvoorbeeld hevige waterschade, brand of de vogelgriep. Het corona-virus is aangemerkt als een buitengewone omstandigheid, dit kan dus reden zijn om WTV aan te vragen.

2. Uitval van werk

Deze voorwaarde spreekt, zoals gezegd, voor zich.

3. Minstens 20% minder werkuren

Bij deze voorwaarde moet het gaan om personeel waarvoor een loondoorbetalingsplicht geldt. Voor uitzendkrachten geldt dit bijvoorbeeld niet!

4. Direct verband

Bij het vereiste directe verband wordt gekeken of uw onderneming vóór de buitengewone omstandigheid misschien ook al teveel medewerkers in dienst had. Als dat zo is, dan is een reorganisatie of deeltijdontslag wellicht een oplossing die meer van toepassing is.

Hoe kunt u werktijdverkorting aanvragen?

Voor het verkrijgen van werktijdverkorting moet u een vergunning aanvragen. Als werkgever vraagt u een vergunning aan bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Daarvoor is dit digitale formulier ‘aanvraag werktijdverkorting‘ beschikbaar. De vergunning wordt verleend voor 6 weken. Is deze tijd te kort, dan kunt u een verlenging aanvragen, tot in beginsel maximaal 24 weken.

Vergunning voor werktijdverkorting. En dan?

De verlening van de vergunning moet worden gemeld bij het UWV. De verlenging van de vergunning hoeft u niet te melden. Met de vergunning kunt u voor uw personeel een WW-uitkering aanvragen wegens werktijdverkorting.

Wat zijn de gevolgen voor uw werknemers?

Let op! Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe ministeriële ‘Regeling onwerkbaar weer’. De naam van de regeling doet anders vermoeden, maar in deze regeling is ook een uitzondering met betrekking tot de werktijdverkorting opgenomen.

Ook is in de wet (artikel 7:628 BW) een uitzondering gemaakt op de loondoorbetalingsplicht. Als puur naar deze artikelen gekeken wordt, bestaat er geen loondoorbetalingsplicht voor werkgevers na de verkrijging van de vergunning. Dit houdt in dat een werknemer, voor het deel dat de werktijd is verkort, terugvalt op de hoogte van een WW-uitkering. In cao-bepalingen kan hiervan zijn afgeweken.

Dit is dus anders dan op de website van de Rijksoverheid en het UWV wordt vermeld. Op die websites is deze wijziging nog niet verwerkt.

Wel kan het zo zijn dat een werkgever op grond van goed werkgeverschap toch gehouden is het loon door te betalen. Op dit moment is dit nog onduidelijk, mogelijk zal dit afhangen van alle specifieke omstandigheden, waaronder ook de financiële situatie van werkgever.

Wat werknemers daarnaast kunnen merken, is dat de periode van de werktijdverkorting mee kan wegen in een eventueel later aan te vragen WW-uitkering. Ook geldt voor uw werknemers na de eerste 6 weken een sollicitatieplicht. Dit kan dus betekenen dat uw werknemers voor de duur van de werktijdverkorting elders aan de slag gaan.

Wat gebeurt er als u geen vergunning voor werktijdverkorting krijgt?

Op dit moment wordt een deel van de vergunningen niet verleend. U kunt tegen de beslissing om uw vergunning te weigeren bezwaar maken.

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Reorganiseren of een vergunning aanvragen? Bezwaar maken of een andere oplossing zoeken? Vragen waarmee u als werkgever worstelt. Wij helpen u graag deze vragen te beantwoorden.

Neem gerust contact met ons op via tel. 0172 – 49 43 45 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›
    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

    4 mei 2023

    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen


    Lees meer ›
    Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

    1 maart 2023

    Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

    Uitkering ongevallenverzekering voor werkgever, of toch voor werknemer? Recent heeft de rechter een werkgever teruggefloten, […]


    Lees meer ›