Mag je als werknemer zomaar eerder opgenomen vakantiedagen cancelen? Bijvoorbeeld als een vakantie om wat voor reden dan ook niet doorgaat? In dit artikel legt advocaat Sylvia van der Salm uit wat de regels zijn.
U heeft uw meivakantie al gepland. Twee weken vakantie opgenomen bij uw baas. Maar de vakantie is gecanceld vanwege de coronacrisis. U zit nu met twee weken aan vakantiedagen. U belt uw baas en zegt dat u de vakantiedagen afzegt en komt werken. Uw baas weigert en zegt dat u gewoon de afgesproken 2 weken moet opnemen. Wat nu?
Wie is de baas over uw vakantiedagen? Het hangt er van af welke afspraken u heeft gemaakt. Ik licht beide opties toe.
Wel afspraken in de arbeidsovereenkomst/cao
De beantwoording van deze vraag hangt dus af van de afspraken die u hebt gemaakt met uw werkgever. In de arbeidsovereenkomst of de toepasselijke cao-bepalingen kunnen hierover afspraken zijn opgenomen. Daar moet u dus het eerst naar kijken.
Wanneer sprake is van een bijzondere omstandigheid (bijvoorbeeld de coronacrisis) kan het zo zijn dat uw werkgever, ondanks andere afspraken, toch moet instemmen met de wijziging die u wilt. Dat moet dan op grond van goed werkgeverschap. Deze vlieger gaat echter weer niet op wanneer sprake is van gewichtige redenen aan de zijde van werkgever. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan al ingehuurde vervanging voor uw afwezigheid.
Geen afspraken in de arbeidsovereenkomst/ cao
Als er geen afspraken zijn gemaakt, kunt u uw werkgever vragen om uw vakantie in te trekken. De werkgever moet daarmee in beginsel mee instemmen. Dit is ook weer anders wanneer sprake is van gewichtige redenen, zoals ik in de vorige alinea beschreef.
Conclusie
De conclusie is dan ook dat het uitgangspunt is dat u zelf de ‘baas’ bent over uw vakantiedagen, tenzij er een uitzondering van toepassing is.