Een grondroerder moet ook kabels lokaliseren die niet op tekening staan. Dit is de conclusie die we kunnen trekken uit een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.
Feiten
Het bedrijf Barendregt Infra wil graafwerkzaamheden uitvoeren in Rockanje. Ter voorbereiding op deze werkzaamheden heeft Barendregt Infra bij het kadaster gegevens opgevraagd over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graaflocatie. Dit doet het bedrijf middels een zogeheten ‘graafmelding’. Met de gegevens in de hand is Barendregt aan het werk gegaan. Barendregt brengt voor aanvang van de werkzaamheden de kabels en leidingen die op de tekening staan in kaart. Dit doet het bedrijf door het graven van proefsleuven.
Bij uitvoering van de werkzaamheden wordt toch een kabel van Stedin beschadigd. Deze kabel stond niet op de tekeningen. Stedin stelt Barendregt aansprakelijk voor de kosten van herstel (1.348,99 euro). Barendregt wijst de vordering af omdat:
- zij een graafmelding heeft gedaan;
- alle op de ontvangen tekeningen vermelde kabels zijn gelokaliseerd;
- de kabel van Stedin niet op de ontvangen tekeningen stond;
Kortom: er is zorgvuldig gewerkt conform CROW publicatie 250, Richtlijn zorgvuldig graafproces (*).
Zorgvuldigheid
Stedin vindt dat Barendregt bij het graafwerk de aanwezige kabels had moeten lokaliseren. Omdat het bedrijf dat niet adequaat heeft gedaan, is de schade ontstaan. Dit was volgens Stedin in strijd met ‘de in het maatschappelijk verkeer betamende zorgvuldigheid’.
Oordeel Rechtbank Rotterdam
De rechtbank stelt vast dat Barendregt een kabel van Stedin heeft beschadigd. Barendregt heeft daardoor een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) gepleegd. Het is alleen de vraag of deze onrechtmatige daad aan Barendregt kan worden toegerekend.
De rechtbank is het met Barendrecht eens dat de kabel van Stedin op de tekening had moeten staan. Maar gaat Barendregt dan vrijuit? Nee.
‘Wat je niet verwacht, kun je niet zoeken’
Het verweer van Barendregt dat ‘wat je niet verwacht, ook niet kunt zoeken’ gaat in dit geval niet op.
In de graafsector is bekend dat de informatie over de aanwezigheid van netten gebrekkig is. Deze onbetrouwbare informatie is veelal het gevolg van gebrekkige registratie bij de aanleg. Dit is één van de belangrijkste oorzaken voor graafschade. In CROW publicatie 250 is verwoord dat het belangrijk is om ook met deze ‘erfenis’ uit het verleden graafschade te beperken.
Opletten
Teneinde schade te voorkomen moet het volledige graafproces zorgvuldig gebeuren. Dat heeft als gevolg dat een grondroerder zoals Barendregt niet uitsluitend kan afgaan op de informatie uit de KLIC-tekening, maar erop bedacht moet zijn dat zich kabels of leidingen in de ondergrond bevinden die daar niet op ingetekend zijn. Tevens is in de jurisprudentie aanvaard dat een grondroerder moet opletten of kabels en leidingen aanwezig zijn op basis van ‘uiterlijke kenmerken ter plaatse’.
In dit geval moesten graafwerkzaamheden worden verricht op een pleintje omringd met lantaarnpalen die op nog geen tien meter van elkaar stonden. Er moest ook vlakbij die lantaarnpalen gegraven worden. Barendregt wordt geacht te weten dat lantaarnpalen in de regel aangesloten zijn op een ondergrondse elektriciteitskabel zoals de ov-kabel. Het bedrijf had gelet op de situatie ter plaatse de aanwezigheid van de ov-kabel dus moeten verwachten. Zij had daar dus ook naar moeten zoeken. Zorgvuldigheidshalve had Barendregt ter voorbereiding op de graafwerkzaamheden de precieze ligging moeten bepalen van de ov-kabel die aangesloten is op de lantaarnpalen. Bij de ligging gaat het ook om lussen in die kabel. Het bepalen van die precieze ligging is niet gebeurd.
Onzorgvuldig
De rechtbank vindt dat Barendregt de graafwerkzaamheden niet zorgvuldig heeft voorbereid. Daardoor is de schade ontstaan. De onrechtmatige daad kan dus aan Barendregt worden toegerekend. Barendregt moet de schade (inclusief proceskosten) van Stedin betalen. Het feit dat de kabels niet op de tekening staan, heeft hier volgens de rechtbank geen invloed op.
Niet blindstaren op tekeningen
Wat betekent deze uitspraak voor de praktijk? Een grondroerder moet zich niet blindstaren op alleen de tekeningen. Als er andere aanwijzingen zijn dat er nog meer kabels en/of leidingen aanwezig zijn, moeten ook deze worden gelokaliseerd. Als er in een woonwijk geen riool op de tekening staat, moet er bij de grondroerder een belletje gaan rinkelen.
Wat je dus nodig hebt, zijn tekeningen, een kritische blik en gezond verstand.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.