Als ZZP’er schade verhalen op opdrachtgever. Kan dat? #1

Letselschade
Blog
25 mei 2020

Een eigen bedrijf, volledig zelfstandig zijn. Wie wil dat nou niet? Maar heeft het hebben van een eigen bedrijf nu alleen maar voordelen of kleven er ook nadelen aan?

Stel, je bent nu twee jaar bezig met het opbouwen van je eigen timmerbedrijf als zzp’er (zelfstandig zonder personeel) en het gaat goed. In deze twee jaar heb je een mooie klantenkring opgebouwd en opdrachten zijn er te over. Op een dag ben je aan het werk in een etalage van een winkel en de steiger waarop je staat breekt af. De verankering blijkt niet goed te zijn en je valt meters naar beneden, met gevolg dat beide enkels zijn gebroken. Wat nu?

Letsel op de werkvloer

Voordat ik vertel hoe het bij zzp’ers is geregeld, wil ik eerst meegeven hoe het bij werknemers in loondienst gaat. In Nederland hebben we een uitgebreide bescherming van de werknemer die in dienst is. Kort gezegd geldt dat als de werknemer een ongeval op de werkvloer heeft, de werkgever aansprakelijk is. De bal ligt dan bij de werkgever. De werkgever moet aantonen dat hij aan zijn zorgplicht (= zorgen voor een veilige werkomgeving) heeft voldaan. Zo ja, dan kan hij onder aansprakelijkheid uitkomen. De lat voor de werkgever ligt erg hoog.

Voor eigen schuld van een werknemer bij een bedrijfsongeval geldt een bijzonder regime. Alleen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, kan een werkgever onder aansprakelijkheid uitkomen. Dit komt echter niet vaak voor in de rechtspraak. In de meeste rechtszaken over werkgeversaansprakelijkheid wordt uiteindelijk aansprakelijkheid van de werkgever aangenomen.

Zzp’er is ook beschermd bij letsel op werkvloer

In 2012 is door de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2012:BV0616) bepaald dat deze bescherming onder voorwaarden ook geldt voor zzp’ers die in hun uitoefening van werkzaamheden een ongeval krijgen. Het voelde onredelijk dat een zzp’er die het zelfde werk verrichte als een werknemer in loondienst níet dezelfde bescherming kreeg. Deze rechtspraak is inmiddels in de wet vastgelegd. De zzp’er kan nu op grond van artikel 7:658 lid 4 BW de opdrachtgever aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval.

In de geschetste situatie hierboven had de opdrachtgever de steiger geleverd en was de zzp’er voor zijn veiligheid afhankelijk van de gereedschappen en materialen van de opdrachtgever. Daarom is aansprakelijkheid van de opdrachtgever voor het bedrijfsongeval van de zzp’er aangenomen. De zzp’er kon dus zijn schade verhalen op zijn opdrachtgever.

Advies

Maak van tevoren goede afspraken als u als zzp’er voor een opdrachtgever aan de slag gaat. Mocht u een ongeval op de werkvloer overkomen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kan u meestal kosteloos helpen uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij.


Contact met Lidewij Calis

Neem gerust contact met mij op. Bel mij via tel. 0172 – 42 71 91 of vul onderstaand formulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›