Laatst nam ik mijn neefje van 11 jaar oud mee naar het Tikibad in Duinrell. Dat staat garant voor urenlang glijplezier. En soms lang wachten voordat je aan de beurt bent. Terwijl we stonden te wachten voor één van de vele glijbanen, dacht mijn neefje steeds aan de volgende glijbaan waar hij vanaf wilde. Maar ik, de letselschadebehandelaar, dacht vooral aan wat er allemaal mis kan gaan op zo’n glijbaan…
De letselschadebranche bevestigt dagelijks het gezegde ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje.’ Zelfs uit een ‘onschuldige’ activiteit als van een glijbaan glijden, kan een letselschadezaak ontstaan.
De haastige achtervolger
Er is een aantal zaken bekend waarin een glijbaanglijder werd aangegleden door een te haastige achtervolger. Zo moest de rechter te Rotterdam uitspraak doen in een zaak waarin de gebruiker van een glijbaan twee gebroken rugwervels opliep doordat de persoon achter haar te snel volgde en op haar terecht kwam.
In een andere zaak waar de rechter in Oost-Brabant een oordeel over moest vellen, was er sprake van een vergelijkbaar ongeval, waarbij de benadeelde een dwarslaesie opliep en vanaf de nek verlamd raakte. Dat is toch niet wat je in gedachte hebt bij een vrolijk dagje pretpark of zwembad.
Schadevergoeding
Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet de achtervolger aansprakelijk te houden zijn. In deze twee zaken was dit vraagstuk aan de rechter voorgelegd. Bij dit type ongeval moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad door de achtervolger. Heeft hij of zij in strijd gehandeld met wat van hem of haar verwacht mag worden in deze situatie? Zijn er verkeersregels voor glijbanen?
Sport- en spelsituaties
Bij dit soort ongevallen, de zogeheten sport- en spelsituaties, wordt een onrechtmatige daad minder snel aangenomen dan in situaties waar geen sprake is van sport of spel. De Hoge Raad heeft bepaald dat personen die deelnemen aan een sport of spel tot op zekere hoogte rekening moeten houden met gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen die kunnen voorkomen in het spel of de sport.
Stoplicht
De vraag is of het te snel achterna glijden van de voorganger en een daarop volgende botsing een te verwachten risico is. Beide rechters kwamen in de eerder genoemde gevallen tot het oordeel dat de achtervolger onrechtmatig had gehandeld. Dit had vooral te maken met de korte tijd die was verstreken voordat de achtervolgers ‘de achtervolging’ inzetten. Daarom staat er tegenwoordig bij de meeste glijbanen een stoplicht. Maar dan moet je er dus op vertrouwen dat de persoon achter je niet door rood glijdt.
Voor zowel de achtervolger als de voorganger kan een middagje verkoeling en ontspanning dus flinke gevolgen hebben. De benadeelden liepen ernstig letsel op en de verzekeraars van de achtervolgers moesten de omvangrijke schade vergoeden die daaruit voortvloeide. Voor beide partijen viel het uitje dus in het water.
Lekker glijden is prima, maar wacht dus op een leeg opvangbassin of groen licht.
Ik wens u een mooie en veilige zomer toe!
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.