Fiets met kerstverlichting!

Letselschade
Blog
12 december 2019

Ik ben enorm fan van december. Donkere dagen, koude lucht, lichtjes op straat: heerlijk! Thuis en op kantoor ga ik helemaal los met lichtjes en versieringen. Hoe gekker en hoe fouter hoe beter én ’teveel lichtjes bestaat niet’.

Vorst mag er natuurlijk ook niet aan ontbreken. Maar juist daarom heeft de decembermaand ook een ander gezicht: van ongelukken en volle gipskamers

Gevaarlijk punt in Voorschoten

Als je vanuit de Stevenshof (Leiden) via de Leidseweg naar Noord-Hofland (Voorschoten) rijdt moet je, ter hoogte van Ter Wadding, voorrang verlenen aan iedereen die de weg kruist (zowel fietsers als voetgangers). Het is niet erg overzichtelijk. Je moet ver over je rechterschouder kijken om te zien of er van rechts iets aankomt. Daarnaast is de straatverlichting niet zo goed op deze plek: je ziet in het donker vrij weinig van dit fietspad. Doe daar een sausje van de donkere decembermaand, beetje nachtvorst, glibberende fietsers en een slaperige automobilist met beslagen ramen overheen en je voelt waar het wringt.

Automobilist aansprakelijk, maar…

Juridisch gezien ben je als automobilist aansprakelijk wanneer je op deze plek iemand aanrijdt. Tegelijkertijd valt een fietser, die geen verlichting heeft, ook wat te verwijten en kan een gedeelte van zijn schadevergoeding voor eigen rekening komen (vanwege eigen schuld aan het ongeval).

Kortom: ben jij één van de bikkels die tijdens dit weer gewoon op de fiets stapt? Check dan altijd of je verlichting werkt. Los van het feit dat het je een boete kan opleveren, scheelt het je mogelijk weer een avondje op de Eerste Hulp van het LUMC.

Kerstverlichting

Toegegeven: het voorlampje van mijn fiets is ook aan vervanging toe… snel naar de winkel voor wat extra kerstverlichting op mijn fiets…

Ik wens jullie fijne feestdagen en een veilig en gelukkig 2020!

Gerelateerde blogs

Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

20 april 2023

Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


Lees meer ›
De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

24 januari 2023

De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


Lees meer ›
Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

20 januari 2023

Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


Lees meer ›