Wat moet je doen als je letsel oploopt door een dier van een ander. Kun je de kosten en gederfde inkomsten vergoed krijgen? Letselschade-advocaat Annelies van Dorp vertelt erover in deze blog.
Stel, u bent nietsvermoedend uw hondje aan het uitlaten, zoals u dat elke dag doet. Netjes aan de lijn, zoals het hoort. Plotseling duikt vanuit het niets een andere hond met een enorme sprong bovenop uw arme beestje. Fluffie doet nog haar best, maar tegen de agressie en de vlijmscherpe tanden van Bull kan zij niet op.
Met gevaar voor eigen leven duikt u tussen de twee blaffende en bijtende honden. “Dat doet ‘ie normaal nooit!” hoort u de andere eigenaar nog roepen. Het gevecht lijkt een eeuwigheid te duren. Op de één of andere manier lukt het de honden uit elkaar te trekken. U staat met gescheurde kleding en een bonkend hart bij te komen van de gebeurtenis.
Letsel door hond of paard
In dit geval heeft u nog geluk. Want het kan er zo agressief aan toe gaan, dat u er als hondeneigenaar zélf letsel aan overhoudt. Een vervelende beet, maar ook een botbreuk door een ongelukkige val. De gevolgen en de nasleep kunnen behoorlijk vervelend zijn.
In mijn letselschadepraktijk heb ik regelmatig te maken met zaken waarin het letsel is veroorzaakt door dieren van iemand anders. Het gaat dan vrijwel altijd om schade veroorzaakt door een hond of een paard. Hoe zit dit juridisch precies in elkaar en hoe kunt u ervoor zorgen dat u de gemaakte kosten en geleden schade vergoed krijgt?
Aansprakelijkheid voor dieren
De eigenaar van een hond of ander dier is zelf verantwoordelijk voor het dier. En als het dier schade aanricht, is de eigenaar daarvoor aansprakelijk. Dat is een risicoaansprakelijkheid die is vastgelegd in ons burgerlijk wetboek. Om precies te zijn: art. 6:179 BW. Het ontstaan van de schade hoeft dus niet de eigen schuld of de schuld van het dier te zijn. Het feit dat het dier – meestal dus een hond of een paard – de schade aanricht, is voldoende reden voor aansprakelijkheid.
Verzekering
Nu hebben de meeste mensen in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), ook wel WA-verzekering genoemd. Het is geen verplichte verzekering, maar dekt wél de schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. In die verzekering is ook de schade gedekt die dieren aanrichten. U moet dus zo snel mogelijk navragen bij de eigenaar van de andere hond of hij of zij is verzekerd.
Geen medewerking?
In de praktijk blijkt dat de meeste mensen gelukkig zo’n verzekering hebben. De eigenaar van de hond moet wel meewerken aan het verstrekken van de verzekeringsgegevens. En hij of zij moet de schade ook zelf bij de verzekeraar melden. En als een eigenaar dat niet doet? Gewoon blijven aandringen en op een gegeven moment dreigen met een procedure. Als dat geen succes oplevert, zit er niets anders op dan een advocaat in te schakelen die de eigenaar een dagvaarding stuurt om de schade te verhalen.
Wanneer iemand mij als letselschade-advocaat vraagt om de schade te verhalen, stel ik als eerste stap – in overleg met mijn cliënt – de eigenaar van de hond aansprakelijk en vraag ik om één en ander door te sturen aan de verzekeraar. Daarna gaat het proces lopen.
Krijgt u alle letselschade vergoed?
De schade kan bestaan uit allerlei extra kosten. Denk daarbij aan medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp enzovoorts. U krijgt de kosten vaak volledig vergoed, maar niet altijd. De eigenaar of verzekeraar kan zich verweren door te stellen dat uzelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade. Bijvoorbeeld doordat u uw hond wilde beschermen en zelf actief ingreep. Formeel heet dit eigen schuld en dit kan er toe leiden dat u bijvoorbeeld maar 50% van uw schade vergoed krijgt.
Juridische discussie
Of dit terecht is, is de vraag. Hierover voer ik graag een juridisch inhoudelijke discussie met de verzekeraar. Als we er niet uitkomen, kunnen we het ook nog voorleggen aan de rechter. Zo ziet u maar: zelfs een eenvoudig ommetje met de hond kan behoorlijke gevolgen hebben.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.