Gewond en letsel bij helpen verhuizen van vrienden. Wat nu?

Letselschade
Blog
8 september 2020

In mijn vriendenkring is het een vast ritueel. Als iemand gaat verhuizen, worden er kratten bier en eten geregeld (bij voorkeur een barbecue met grote stukken vlees). Als alles verhuisd is, staat de ‘beloning’ klaar.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

Gezellig, effectief en een goedkoop alternatief voor een verhuisbedrijf. Stel je voor dat je vriend Richard helpt verhuizen. Het bier en de barbecue zijn geregeld. De verhuisdag loopt voorspoedig en je bent bezig het laatste busje uit te laden. Samen met Richard til je een zware kast naar zolder. Richard verliest halverwege de trap plotseling zijn grip op de kast. Je komt zelf klem te zitten tussen de muur en de trap. Gevolg? Een geamputeerde arm en veel (letsel)schade.

Richard voelt zich natuurlijk vreselijk en schakelt zijn aansprakelijkheidsverzekering in. De verzekeraar wijst aansprakelijkheid af en je blijft met je schade achter. Is zo’n afwijzing terecht?

Helaas wel. De Hoge Raad heeft in een klassiek arrest (de Verhuizende Zusjes) bepaald dat er in dit soort gevallen sprake is van een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Gevaarscheppend gedrag dat een ongeval tot gevolg heeft, is niet automatisch onrechtmatig.

Dit zou anders zijn op het moment dat Richard rare capriolen uithaalt. Stel: Richard wil midden op de trap laten zien hoe sterk hij is. Hij tilt de kast heel trots met één arm, maar wordt gelijk met zijn neus op de feiten gedrukt. Hij is niet zo sterk als hij dacht. Als er dan naast een deuk in de ego van Richard ook een deuk in jou zit, dan zal dát weer wel aansprakelijkheid opleveren. Richard had dit namelijk niet moeten doen. Van een ongelukkige samenloop van omstandigheden is dan geen sprake.

Wat nou als er geen aansprakelijkheid is. Sta je dan met lege handen? Meestal wel. Maar dat ligt ook aan je aansprakelijkheidsverzekering. Sommige aansprakelijkheidsverzekeraars keren namelijk alsnog een schadevergoeding uit bij een vriendendienst.

Mocht je binnenkort dus gaan verhuizen, check even of je aansprakelijkheidsverzekeraar letselschade vergoedt bij een vriendendienst.

Better safe than sorry.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

  1 juli 2024

  Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

  Hoe verzekeraars omgaan met zaken ‘Als je elke zaak afwijst, dan haakt ongeveer 70% van […]


  Lees meer ›
  Letselschade en recht op Wmo

  5 juni 2024

  Letselschade en recht op Wmo

  Let op uw recht op Wmo-ondersteuning Na een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak kan het recht […]


  Lees meer ›
  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  27 mei 2024

  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  Stiekem toch geopereerd door de arts-assistent, ziekenhuis aansprakelijk Patiënte spreekt met haar arts af dat […]


  Lees meer ›