Gewond en letsel bij helpen verhuizen van vrienden. Wat nu?

Letselschade
Blog
8 september 2020

In mijn vriendenkring is het een vast ritueel. Als iemand gaat verhuizen, worden er kratten bier en eten geregeld (bij voorkeur een barbecue met grote stukken vlees). Als alles verhuisd is, staat de ‘beloning’ klaar.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

Gezellig, effectief en een goedkoop alternatief voor een verhuisbedrijf. Stel je voor dat je vriend Richard helpt verhuizen. Het bier en de barbecue zijn geregeld. De verhuisdag loopt voorspoedig en je bent bezig het laatste busje uit te laden. Samen met Richard til je een zware kast naar zolder. Richard verliest halverwege de trap plotseling zijn grip op de kast. Je komt zelf klem te zitten tussen de muur en de trap. Gevolg? Een geamputeerde arm en veel (letsel)schade.

Richard voelt zich natuurlijk vreselijk en schakelt zijn aansprakelijkheidsverzekering in. De verzekeraar wijst aansprakelijkheid af en je blijft met je schade achter. Is zo’n afwijzing terecht?

Helaas wel. De Hoge Raad heeft in een klassiek arrest (de Verhuizende Zusjes) bepaald dat er in dit soort gevallen sprake is van een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Gevaarscheppend gedrag dat een ongeval tot gevolg heeft, is niet automatisch onrechtmatig.

Dit zou anders zijn op het moment dat Richard rare capriolen uithaalt. Stel: Richard wil midden op de trap laten zien hoe sterk hij is. Hij tilt de kast heel trots met één arm, maar wordt gelijk met zijn neus op de feiten gedrukt. Hij is niet zo sterk als hij dacht. Als er dan naast een deuk in de ego van Richard ook een deuk in jou zit, dan zal dát weer wel aansprakelijkheid opleveren. Richard had dit namelijk niet moeten doen. Van een ongelukkige samenloop van omstandigheden is dan geen sprake.

Wat nou als er geen aansprakelijkheid is. Sta je dan met lege handen? Meestal wel. Maar dat ligt ook aan je aansprakelijkheidsverzekering. Sommige aansprakelijkheidsverzekeraars keren namelijk alsnog een schadevergoeding uit bij een vriendendienst.

Mocht je binnenkort dus gaan verhuizen, check even of je aansprakelijkheidsverzekeraar letselschade vergoedt bij een vriendendienst.

Better safe than sorry.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


  Lees meer ›