Klusmaat aansprakelijk stellen voor ongeval bij klussen: vervelend, maar verstandig

Letselschade
Blog
25 februari 2022

Letsel bij het klussen

Op een feestje kwam een vriend de kamer binnen op krukken. “Wat is er gebeurd?” vroeg ik hem uiteraard. Hij vertelde dat hij zijn knie had gebroken en daardoor al weken noodgedwongen thuis zat. Hij kon niet werken, had hulp nodig met zijn persoonlijke verzorging en hij kon niets doen in het huishouden. En, niet geheel onbelangrijk, hij maakte flinke kosten voor onder meer fysiotherapie.

Klussen in huis

Op mijn vraag hoe hij zijn knie gebroken had, begon hij te lachen: “Je gelooft het nooit… Het is eigenlijk te dom voor woorden…” Hij vertelde dat hij samen met zijn neef in zijn huis wanden en plafonds aan het schilderen was. Zijn neef was druk in de weer in de hal en hijzelf was boven aan het schilderen. Op een gegeven moment liep hij met een doos vol schilderspullen in zijn handen de trap af. Wat hij niet wist, was dat zijn neef net iets aan het afplakken was met afplaktape en achteloos een verfroller midden op een traptrede had gelegd. Mijn vriend had deze verfroller niet gezien, stapte erop en rolde van de trap af. Met een gebroken knie tot gevolg.

Ernstige gevolgen, flinke kosten

Noem het beroepsdeformatie, maar na het horen van dit verhaal dacht ik meteen aan de mogelijk ernstige gevolgen van dit letsel. Als er later sprake is van blijvende klachten en beperkingen, blijven bepaalde kosten doorlopen. Ik weet dat wel. Maar wist mijn vriend dat? Ik vroeg hem of hij al had nagedacht over het verhalen van de schade. Hij keek me verbaasd aan: “Oh? Kan je hier dan wat mee? Dat wist ik niet! Mijn neef deed het toch niet expres? Is het niet gewoon domme pech?”

Huis-, tuin- en keukenongeval

De val van de trap is een zogenaamd huis-, tuin- en keukenongeval. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij dit soort gevallen. Vaak kan geen andere partij met succes aansprakelijk gesteld worden en moet het slachtoffer zijn eigen schade betalen. Echter, in sommige gevallen is een andere partij wel degelijk aansprakelijk en kan er met succes een letselschadezaak worden opgestart. Een andere partij kan bijvoorbeeld aansprakelijk zijn door een gebrekkig product, door een gebrekkige opstal of – onder bepaalde omstandigheden – door het doen of laten van een andere partij.

Hoe zit het in dit geval?

Door de verfroller midden op de trap te leggen, heeft de neef van mijn vriend een gevaarlijke situatie in het leven geroepen. Daardoor ontstond een behoorlijke kans op een ongeval. Hij wist dat er nog iemand op de eerste verdieping aan het werk was. En hij wist dat zijn klusmaat niet op de hoogte was dat er een verfroller lag. En juristen zeggen ook: hij had niet op de hoogte hoeven zijn van deze nieuwe ligplaats van de verfroller. Desondanks heeft hij niet gewaarschuwd of, nog makkelijker, de roller op een andere, veilige plek neergelegd.

Wanneer hij dat wél had gedaan, had hij het ongeval op een eenvoudige manier voorkomen. Dit maakt hem aansprakelijk voor het ongeval. Dat hij het niet expres deed, doet hier niets aan af. Mijn vriend kan in dit geval met succes een letselschadezaak starten, waarmee de schade als gevolg van het ongeval vergoed moet worden.

Ongemakkelijke situatie: vriend of familie aansprakelijk stellen?

Op de verjaardag bleek dat mijn vriend geen idee had van de mogelijkheden om zijn schade te verhalen. Maar daarnaast zette mijn uitleg hem ook aan tot nadenken. “Ik ga mijn eigen neef toch niet aansprakelijk stellen voor iets dat hij natuurlijk niet expres heeft gedaan?”

Een begrijpelijke reactie. Veel mensen zien dat zo en dat begrijp ik ook. Ze vrezen een boze reactie van vrienden of familie. Een logische gedachte. Maar toch: mensen verliezen uit het oog dat zo’n ongelukkig pechgeval grote financiële gevolgen kan hebben. Als zij niets doen, komt alle schade, komen alle kosten op hun eigen bord terecht. Sommige ongevallen hebben jarenlang gevolgen. Denk niet alleen aan extra kosten, maar denk ook aan gederfde inkomsten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Vergeet niet dat de meeste mensen voor dit soort ongevallen een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) hebben afgesloten. Een verzekeraar neemt de behandeling van een dergelijke zaak over, zodra hun verzekerde melding heeft gemaakt van de zaak. Hierna wordt de particuliere partij veelal nog wel gevraagd naar een toedracht omschrijving, maar vervolgens heeft de particulier geen taak meer. Het papierwerk wordt uit handen genomen.

Advies

Wanneer u letsel hebt opgelopen door een huis- tuin- en keukenongeval, waarvan u denkt dat een andere partij aansprakelijk is, adviseer ik u om altijd vrijblijvend contact op te nemen met een letselschade-advocaat of specialist om te informeren naar de mogelijkheden om uw schade te verhalen of te claimen. Ook een ogenschijnlijk ‘dom’ ongelukje kan grote gevolgen hebben voor uw toekomst. Gevolgen die u, onder bepaalde omstandigheden, gelukkig niet zelf hoeft te dragen.


Heeft u vragen over dit onderwerp, bijvoorbeeld over uw specifieke situatie bij een dergelijk ongeval, neem gerust contact met mij op. Telefonisch via 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Lonneke Speur
  Lonneke Speur

  Jurist letselschade, smartengeld & aansprakelijkheid

  0172 - 42 41 72

  06 - 82 39 39 23

  EmailLinkedIn

  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas zijn er af en toe […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als ik mijn kinderen naar school […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. Per 1 januari 2023 is […]


  Lees meer ›