Krab je voorruit stuk | Het gevaar van bevroren autoruiten

Letselschade
Blog
4 januari 2021

Hilde wordt wakker. Half 9. ‘Verdorie’, denkt ze, ‘die meeting is half 10 al. Douchen en tanden poetsen doe ik wel op kantoor.’ Ze pakt een boterham uit de vriezer, rent naar haar auto en ziet daar de volgende tegenslag: het heeft gevroren.

Hilde vloekt en besluit alleen de bestuurderskant van de voorruit te krabben. ‘Misschien kom ik dan nog op tijd. De rest ontdooit wel tijdens het rijden.’

Hilde rijdt weg en slaat af bij het eerste kruispunt. Plotseling hoort ze een harde knal. Hilde schrikt en weet niet wat er is gebeurd.

Ze stapt uit en ziet haar buurvrouw bewusteloos op de grond liggen. De buurvrouw kwam van rechts en had voorrang. Aangezien Hilde haar voorruit niet had schoongekrabt, zag zij de buurvrouw niet fietsen. Gevolg voor de buurvrouw? Een gescheurde wenkbrauw en een gecompliceerde enkelbreuk.

Bevroren of beslagen

Helaas gebeuren er in deze periode van het jaar veel van dit soort ongevallen. Het zicht in de auto wordt minder op het moment dat de voorruit niet volledig ijsvrij is. Het gebeurt ook vaak door beslagen voorruiten. De bestuurder zie je dan, al bukkend, door het onbeslagen deel aan de onderkant van de voorruit naar buiten turen, terwijl de rest van de voorruit nog wit van de condens is.

De boete voor slecht zicht is hoog: 230 euro. Tel daar 140 euro voor bevroren spiegels bovenop en het kan een duur grapje worden. De pakkans is helaas wat minder hoog. Daardoor schrikt de boete sommige automobilisten niet af.

Ik wil geen moraalridder spelen, maar het is gewoon gevaarlijk. Doe het niet. Er ontstaan namelijk veel onnodige ongevallen met als gevolg extra patiënten in de ziekenhuizen. En die hebben het tijdens de coronapandemie ook niet bepaald rustig.

Mijn oproep: laten we onze bevroren voorruiten stukkrabben, voordat we de weg op gaan. Wellicht helpt dit met het verlagen van ziekenhuisopnames, waardoor we medio januari 2021 met vrienden en familie weer een drankje in de kroeg kunnen drinken. Ik ben er wel weer aan toe…

Gerelateerde blogs

Nieuwe uitspraak Hoge Raad zwart werk, baanbrekende uitspraak?

23 april 2024

Nieuwe uitspraak Hoge Raad zwart werk, baanbrekende uitspraak?

Kun je inkomsten uit zwart werken verhalen bij letselschade? Op vrijdag 12 april 2024 heeft […]


Lees meer ›
Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

15 april 2024

Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


Lees meer ›
Klimaatrechten zijn mensenrechten

9 april 2024

Klimaatrechten zijn mensenrechten

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


Lees meer ›