De wereld is sinds de eerste lockdown in maart 2020 veranderd. Ook mijn eigen leven is veranderd. Ik heb een tweede kindje (een zoon) gekregen, ik ben advocaat geworden en heb vakanties en weekendjes weg af moeten zeggen. Dat gold voor iedereen, dus het ontbrak in 2020 en 2021 aan nieuwe ansichtkaarten op ons whiteboard. U weet wel, het whiteboard waar ik eind 2019 over schreef.
Ik moest hieraan denken bij het lezen van een gerechtelijke uitspraak tijdens coronatijd. Dat was namelijk een vervolg op een uitspraak uit die eerdere column.
Wereld stilgevallen…
In deze column schreef ik dat ik met mijn team op kantoor een whiteboard heb opgehangen. Wanneer wij een nachtje niet thuis slapen, sturen we een (fout) kaartje en nemen een koelkastmagneet mee. Die hangen we op het whiteboard. Corona heeft ook dat aan banden gelegd. Het whiteboard bleef vrij leeg gedurende deze lockdowns en weerspiegelt het stilvallen van de wereld.
… het recht niet stilgevallen
Maar het recht stond tijdens de lockdown niet stil. De werkneemster van de in mijn column besproken beschikking was in Hoger Beroep gegaan en ze heeft van het gerechtshof gelijk gekregen!
Achteruit gelopen en gevallen
Aanleiding voor deze uitspraak was een dame die tijdens werktijd een kerstkaart aan het ophangen was, vervolgens achteruit liep en viel over een aantal kratten die daar in de ochtend waren neergezet. De kratten waren goed zichtbaar als je er op een normale manier heen was gelopen. De dame kwam verkeerd terecht en brak haar heup met uiteindelijk een totale heupprothese als gevolg.
Wat vond de rechter in deelgeschil?
In eerste instantie vond de rechter dat van de werknemer wat meer oplettendheid op de werkvloer mocht worden verwacht. De rechter oordeelde dat er sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De werkgever had geen bijzondere zorgplicht om dit soort ongevallen te voorkomen.
Wat oordeelde het Gerechtshof?
Tegen deze uitspraak is het slachtoffer in hoger beroep gegaan. Het Gerechtshof oordeelde anders dan de rechtbank. Het gerechtshof vond de werkgever wel degelijk aansprakelijk voor de schade.
Het gerechtshof overwoog dat de werkneemster een ongeval is overkomen tijdens werktijd, op de werkvloer én in de ruimte waar het bureau van de werkneemster stond. Het ophangen van kerstkaarten is niet vreemd tijdens de kerstperiode en het houdt daarnaast ook verband met de werkzaamheden van de werkneemster (ze was namelijk administratief medewerkster). Ze had hier ook geen concrete opdracht voor hoeven te krijgen en het wordt gezien als een ongeval dat is gebeurd tijdens de uitoefening van haar werk.
Zorgplicht werkgever
Een werkgever heeft een vergaande zorgverplichting voor de veiligheid van medewerkers. Wanneer een werknemer kan aantonen dat haar een ongeval tijdens werktijd is overkomen, is het aan de werkgever om aan te tonen dat hij zijn zorgplicht niet heeft geschonden. De werkgever moet niet alleen aanwijzingen geven om ongevallen te voorkomen, maar ook daadwerkelijk veiligheidsmaatregelen nemen.
Overwegingen Gerechtshof
Het Gerechtshof vond dat de kratten niet zomaar in een werkruimte op de grond mochten worden gezet. Zeker niet zoals ze in dit geval waren geplaatst: met de korte kant tegen/richting de muur, waardoor de kratten verder de kantoorruimte in staken dan wanneer zij met de lange zijde (en gestapeld) tegen de muur zouden zijn geplaatst).
Daarbij oordeelt het gerechtshof dat het niet relevant was of de kratten er al stonden toen de werkneemster de kaarten ging ophangen of dat ze er zijn neergezet terwijl ze de kaarten aan het ophangen was. De werkgever had het ongeval eenvoudig kunnen en moeten voorkomen door instructies te geven niet zomaar kratten op de werkvloer neer te zetten waar rondgelopen wordt. Op het naleven van die instructie had zij eenvoudig kunnen toezien. Dat heeft zij niet gedaan en dat is de werkgever aan te rekenen. Lees de complete uitspraak hier.