‘Mij overkomt zoiets niet’

Letselschade
Blog
22 augustus 2019

“Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten?” vraag ik familie en vrienden weleens. Als zij mij dan glazig aankijken, weet ik genoeg. Nee dus.

Het excuus? “Ik fiets altijd voorzichtig, dus ik heb geen aansprakelijkheidsverzekering nodig.” In mijn praktijk kom ik af en toe mensen tegen die niet zijn verzekerd. Wanneer zij vervolgens een ongeval veroorzaken, moeten zij de letselschade en de kosten van anderen dus uit eigen zak betalen. Dat kan flink in de papieren lopen.

Er is een oplossing: de aansprakelijkheidsverzekering. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt als je als particulier aansprakelijk bent voor een ongeval. Ook als jouw kinderen of huisdieren een ongeval veroorzaken, dekt deze verzekering de kosten.

Een voorbeeld: je verleent als fietser een andere fietser geen voorrang. Je dacht namelijk ’daar kan ik nog wel voor langs.’ Vervolgens blijkt de andere fietser op een elektrische fiets te rijden, waardoor hij harder reed dan je dacht. De andere fietser roept nog naar je, maar je kan hem niet meer ontwijken. Er volgt een harde klap, maar jij kan je gelukkig staande houden. De andere fietser wordt echter voor de zekerheid per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Gelukkig komt de fietser er goed vanaf, maar hij heeft enkele weken niet kunnen werken als zelfstandig stukadoor. De schade: € 3.000,00.

In dit voorbeeld verloopt het herstel van het slachtoffer natuurlijk erg voorspoedig. Maar stel je voor dat de fietser verkeerd terecht komt en een complete dwarslaesie oploopt. Dan red je het niet met € 3.000,00. Je bent vervolgens de rest van je leven een flinke schadevergoeding aan het afbetalen.

Aangezien je voor € 5,00 per maand al een aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten, zou je met een schade van € 3.000, voor 50 jaar verzekerd kunnen zijn.

Gelukkig heb ik inmiddels iedereen uit mijn kringen zover dat ze deze verzekering afsluiten.

Nu jij nog.


Deze column verscheen ook in de Voorschotense Krant, editie augustus 2019.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

  1 juli 2024

  Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

  Hoe verzekeraars omgaan met zaken ‘Als je elke zaak afwijst, dan haakt ongeveer 70% van […]


  Lees meer ›
  Letselschade en recht op Wmo

  5 juni 2024

  Letselschade en recht op Wmo

  Let op uw recht op Wmo-ondersteuning Na een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak kan het recht […]


  Lees meer ›
  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  27 mei 2024

  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  Stiekem toch geopereerd door de arts-assistent, ziekenhuis aansprakelijk Patiënte spreekt met haar arts af dat […]


  Lees meer ›