‘Mij overkomt zoiets niet’

Letselschade
Blog
22 augustus 2019

“Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten?” vraag ik familie en vrienden weleens. Als zij mij dan glazig aankijken, weet ik genoeg. Nee dus.

Het excuus? “Ik fiets altijd voorzichtig, dus ik heb geen aansprakelijkheidsverzekering nodig.” In mijn praktijk kom ik af en toe mensen tegen die niet zijn verzekerd. Wanneer zij vervolgens een ongeval veroorzaken, moeten zij de letselschade en de kosten van anderen dus uit eigen zak betalen. Dat kan flink in de papieren lopen.

Er is een oplossing: de aansprakelijkheidsverzekering. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt als je als particulier aansprakelijk bent voor een ongeval. Ook als jouw kinderen of huisdieren een ongeval veroorzaken, dekt deze verzekering de kosten.

Een voorbeeld: je verleent als fietser een andere fietser geen voorrang. Je dacht namelijk ’daar kan ik nog wel voor langs.’ Vervolgens blijkt de andere fietser op een elektrische fiets te rijden, waardoor hij harder reed dan je dacht. De andere fietser roept nog naar je, maar je kan hem niet meer ontwijken. Er volgt een harde klap, maar jij kan je gelukkig staande houden. De andere fietser wordt echter voor de zekerheid per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Gelukkig komt de fietser er goed vanaf, maar hij heeft enkele weken niet kunnen werken als zelfstandig stukadoor. De schade: € 3.000,00.

In dit voorbeeld verloopt het herstel van het slachtoffer natuurlijk erg voorspoedig. Maar stel je voor dat de fietser verkeerd terecht komt en een complete dwarslaesie oploopt. Dan red je het niet met € 3.000,00. Je bent vervolgens de rest van je leven een flinke schadevergoeding aan het afbetalen.

Aangezien je voor € 5,00 per maand al een aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten, zou je met een schade van € 3.000, voor 50 jaar verzekerd kunnen zijn.

Gelukkig heb ik inmiddels iedereen uit mijn kringen zover dat ze deze verzekering afsluiten.

Nu jij nog.


Deze column verscheen ook in de Voorschotense Krant, editie augustus 2019.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  15 april 2024

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


  Lees meer ›
  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  9 april 2024

  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


  Lees meer ›
  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  22 maart 2024

  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


  Lees meer ›