In oktober 2021 schreef ik een blog over aansprakelijkheid van de tatoeëerder bij een mislukte tattoo. De conclusie van deze blog is dat het niet altijd even makkelijk zal zijn om aansprakelijkheid rond te krijgen bij een mislukte tatoeage, met name omdat het een subjectieve beoordeling betreft. Voor de één kan een tatoeage heel mooi zijn en voor een ander niet.
De Rechtbank Noord-Holland heeft zich recent uitgesproken in een tatoeage-zaak. In deze zaak ging het om een afspraak tussen de klant (eiser) en tatoeëerder (gedaagde) om in vijf sessies een grote drakentatoeage te zetten voor een bedrag van € 1.000,-. De vijfde sessie ging niet door omdat de klant het niet volhield en de tatoeëerder zijn werkzaamheden moest staken.
Rechtszaak tegen tatoeëerder
Vervolgens lukt het partijen niet om een nieuwe afspraak te maken om de tatoeage af te maken. Er ontstaat een geschil tussen partijen en de klant start een rechtszaak tegen de tatoeëerder. De klant eist schadevergoeding van de tatoeëerder. Deze bestaat uit een vergoeding van de kosten om de tatoeage elders te laten afmaken én vergoeding smartengeld (vergoeding immateriële schade) omdat hij in zijn persoon is aangetast.
Wél schadevergoeding…
De rechtbank oordeelt (lees hier het hele oordeel) uiteindelijk dat er sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de plicht van de tatoeëerder. De tatoeage was duidelijk niet afgemaakt. De tatoeëerder moet van de rechter de kosten voor het elders af maken van de tatoeage vergoeden aan de klant.
… geen smartengeld
Het verzoek tot vergoeding smartengeld wordt echter afgewezen door de rechter. De rechter is van mening dat onvoldoende is aangetoond dat er lichamelijk letsel is opgelopen door de klant of dat er sprake is van aantasting in persoon op andere wijze. De rechtbank kon niet op objectieve wijze vaststellen dat er sprake is van geestelijk letsel, nu de klant zich niet onder psychische behandeling had gesteld.
Maak duidelijke afspraken
Deze uitspraak bewijst maar weer het belang van duidelijke afspraken als je een tatoeage gaat laten zetten. Zorg altijd dat jij naar een bekende tatoeageschop gaat, die de juiste vergunningen heeft en check het eerdere werk van de tatoeëerder om te kijken of hij de gewenste tatoeage wel kan zetten.
Verbod op inktkleuren mogelijk uitgebreid
Tot slot nog het volgende. Zoals aangekondigd in mijn blog van 11 oktober 2021 was er een verbod op het gebruik van blauwe en groene inkt op komst. Dit verbod is inmiddels definitief ingegaan, begin 2022. Bij deze kleureninkt is er een verhoogde kans op kanker, als de inkt door het lichaam gaat zweven. Dit gebeurt volgens de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst met name als iemand een tatoeage laat weglaseren en niet als er juist getatoeëerd wordt, omdat de inkt in twee huidlagen wordt ingekapseld. Er is een petitie gestart tegen dit verbod.
Er wordt inmiddels ook gesproken over een verbod van de kleuren rood, oranje en geel. Oftewel: wil jij nog een kleurentatoeage, maak dan snel een afspraak in de shop, want het zal niet lang duren of alle kleuren worden verboden.