Speelparadijs of ballenbak aansprakelijk stellen? Of niet?

Letselschade
Blog
10 februari 2020

Aan het eind van het jaar ben ik twee weken vrij geweest. We zijn voor het eerst naar een speelparadijs voor kinderen geweest. Mijn dochtertje vond het geweldig en stiekem werd ik er zelf ook wel heel erg blij van. Ouders mogen namelijk ook meedoen. Klimmen en klauteren op klimtoestellen, glijden van de glijbaan en ballen wegtrappen in de ballenbak. En bij de ballenbak ging het mis…

In het midden van een groot klimtoestel staat een glijbaan. Rondom deze glijbaan bevindt zich een ballenbak. In mijn enthousiasme loop ik – al schuivend met mijn voeten door de ballen – naar de uitgang van de ballenbak. Plotseling knal ik met mijn voet ergens hard tegenaan.

Er bleken ter hoogte van de glijbaan valmatten te liggen. Maar de valmatten waren niet door de hele ballenbak doorgetrokken. Door de ballen zag je deze oneffenheid (+/- 3-4 cm) niet en is er dus een wezenlijk gevaar op ongevallen. Gevolg? Een zwaar gekneusde grote teen, oftewel letsel.

Speelparadijs aansprakelijk stellen?

Juridisch gezien zou ik voor deze letselschade de eigenaar van het speelparadijs succesvol aansprakelijk kunnen stellen. Het speelparadijs is ervoor verantwoordelijk om zijn klimtoestellen en ballenbakken veilig te houden. Hij was uiteraard goed op weg met de valmatten, maar heeft over het hoofd gezien dat de ballen het zicht op de oneffenheid wegnemen en dus een potentieel gevaarlijke situatie opleveren.

In mijn omgeving wordt er vaak grappend over gezegd dat ik nu mijn eigen letselschadezaak kan regelen. Ja. In theorie zou dat kunnen. Maar moet je voor alle letselschade, waarvoor iemand aansprakelijk kan worden gehouden, ook echt iemand aansprakelijk stellen? Ik vind van niet. Het leven bestaat nou eenmaal uit risico’s en als het allemaal wel meevalt en er zijn geen concrete kosten: laat het lekker gaan.

In dit geval heeft het speelparadijs het prima opgelost: De gevaarlijke situatie wordt opgelost en wij hebben vrijkaartjes gekregen. Oftewel: ‘ballenbak, here I come!’

Gerelateerde blogs

Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

20 april 2023

Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


Lees meer ›
De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

24 januari 2023

De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


Lees meer ›
Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

20 januari 2023

Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


Lees meer ›