Speelparadijs of ballenbak aansprakelijk stellen? Of niet?

Letselschade
Blog
10 februari 2020

Aan het eind van het jaar ben ik twee weken vrij geweest. We zijn voor het eerst naar een speelparadijs voor kinderen geweest. Mijn dochtertje vond het geweldig en stiekem werd ik er zelf ook wel heel erg blij van. Ouders mogen namelijk ook meedoen. Klimmen en klauteren op klimtoestellen, glijden van de glijbaan en ballen wegtrappen in de ballenbak. En bij de ballenbak ging het mis…

In het midden van een groot klimtoestel staat een glijbaan. Rondom deze glijbaan bevindt zich een ballenbak. In mijn enthousiasme loop ik – al schuivend met mijn voeten door de ballen – naar de uitgang van de ballenbak. Plotseling knal ik met mijn voet ergens hard tegenaan.

Er bleken ter hoogte van de glijbaan valmatten te liggen. Maar de valmatten waren niet door de hele ballenbak doorgetrokken. Door de ballen zag je deze oneffenheid (+/- 3-4 cm) niet en is er dus een wezenlijk gevaar op ongevallen. Gevolg? Een zwaar gekneusde grote teen, oftewel letsel.

Speelparadijs aansprakelijk stellen?

Juridisch gezien zou ik voor deze letselschade de eigenaar van het speelparadijs succesvol aansprakelijk kunnen stellen. Het speelparadijs is ervoor verantwoordelijk om zijn klimtoestellen en ballenbakken veilig te houden. Hij was uiteraard goed op weg met de valmatten, maar heeft over het hoofd gezien dat de ballen het zicht op de oneffenheid wegnemen en dus een potentieel gevaarlijke situatie opleveren.

In mijn omgeving wordt er vaak grappend over gezegd dat ik nu mijn eigen letselschadezaak kan regelen. Ja. In theorie zou dat kunnen. Maar moet je voor alle letselschade, waarvoor iemand aansprakelijk kan worden gehouden, ook echt iemand aansprakelijk stellen? Ik vind van niet. Het leven bestaat nou eenmaal uit risico’s en als het allemaal wel meevalt en er zijn geen concrete kosten: laat het lekker gaan.

In dit geval heeft het speelparadijs het prima opgelost: De gevaarlijke situatie wordt opgelost en wij hebben vrijkaartjes gekregen. Oftewel: ‘ballenbak, here I come!’

Gerelateerde blogs

Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

1 juli 2024

Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

Hoe verzekeraars omgaan met zaken ‘Als je elke zaak afwijst, dan haakt ongeveer 70% van […]


Lees meer ›
Letselschade en recht op Wmo

5 juni 2024

Letselschade en recht op Wmo

Let op uw recht op Wmo-ondersteuning Na een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak kan het recht […]


Lees meer ›
Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

27 mei 2024

Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

Stiekem toch geopereerd door de arts-assistent, ziekenhuis aansprakelijk Patiënte spreekt met haar arts af dat […]


Lees meer ›