Tata Steel en letselschade

Letselschade
Blog
7 februari 2022

Tata Steel en letselschade

Advocate Bénédicte Ficq heeft het dan nu toch voor elkaar! Wat eerder met de tabaksindustrie niet lukte, is haar met Tata Steel wel gelukt: het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek opstarten. De reden is dat Tata opzettelijk vervuilende stoffen in lucht, water en bodem zou hebben gebracht.

Stel dat Tata Steel strafrechtelijk wordt veroordeeld. Dat is dan niet alleen voor ons klimaat goed nieuws, maar vooral ook voor de mensen die gezondheidsschade hebben opgelopen door de overtredingen van Tata Steel. Gezondheid is ons hoogste goed, als dat wordt aangetast, veroorzaakt dat veel leed. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor zijn of haar hele sociale omgeving.

Gezondheidsschade

Gezondheidsschade veroorzaakt niet zelden ook financiële problemen voor de mensen die het treft. Met een veroordeling van Tata Steel wordt de kans dat deze mensen hun schade kunnen verhalen op Tata Steel een stuk groter en eenvoudiger. Met een veroordeling staat het onrechtmatig handelen van Tata Steel immers vast.
Ik schrijf bewust eenvoudiger en niet eenvoudig, want eenvoudig zal het ook met een veroordeling niet zijn.

Verband aantonen

Denk bijvoorbeeld alleen al aan het aantonen van het verband tussen de onrechtmatige gedraging van Tata en de gezondheidsschade van een slachtoffer. Dat kan in de praktijk tot veel discussie leiden, een discussie met vragen waarop in eerste instantie medici een antwoord moeten geven.

Het is de taak van de letselschadeadvocaat (in samenwerking met een medisch adviseur) om de juiste vragen te stellen. Maar, hoewel het nog steeds niet eenvoudig zal zijn slachtoffers van Tata recht te doen, met een veroordeling van Tata is een eerste grote ‘hobbel’ op de weg naar schadevergoeding gezet.

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met mij op. Bel mij of vul onderstaand formulier in


Neem gerust contact op
  Gerelateerde blogs

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  15 april 2024

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


  Lees meer ›
  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  9 april 2024

  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


  Lees meer ›
  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  22 maart 2024

  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


  Lees meer ›