Veilig wegdromen op de Schoolstraat

Letselschade
Blog
28 oktober 2019

Inmiddels is het zo ver: de Schoolstraat is eindelijk ‘fietsvrij’.

In mijn ogen is dit een goede beslissing. In een winkelstraat als de Schoolstraat is het vragen om ongelukken als je er mag fietsen. Winkelend publiek is niet het meest oplettende publiek. Ze zijn vaak bezig met totaal andere dingen dan opletten op het verkeer.

Ik heb het zelf ook al enkele keren meegemaakt. En ja, ook ik, de ‘ik-zie-overal-wel-een-gevaarlijke-situatie-in’-man, loop ook wel eens te dromen en niet op te letten. Afgelopen zomer bijvoorbeeld. Het was de periode dat de warmste dag ooit gemeten werd. Ik wilde een zwembadje halen voor mijn dochtertje (ok, stiekem was het ook voor mijzelf). Uiteraard waren de zwembadjes bij de Intertoys op de Schoolstraat uitverkocht en ik liep de winkel uit. Ik bedacht mijzelf op dat moment dat ik nog wat zonnebrand bij de Etos moest halen. Dus ik kijk naar links, zie een fietser aankomen waar ik nog voor langs kan, en zie daardoor de fietser die van rechts komt over het hoofd. Ja… ik zag hem over het hoofd, maar ter mijn verdediging: het was een fietsende scholier die het waarschijnlijk belangrijk vond nog even zijn Instagram bij te werken (lees: ogen op zijn mobiel). Gelukkig ontweken wij elkaar rakelings, maar het had zo anders kunnen aflopen.

Ik denk dat dit voor iedereen wel herkenbaar is. Over het algemeen wordt een ongeval niet expres veroorzaakt (laat staan met letsel tot gevolg). Toch kan iedereen een ongeluk overkomen. Het valt mij daarom ook op dat de reacties van Voorschotenaren op dit fietsverbod zowel positief als negatief zijn. Winkels zouden bijvoorbeeld niet meer makkelijk met de fiets bereikbaar zijn. Volgens mij is dat juist het hele idee. Het lijkt mij dat iedereen gebaat is bij een situatie waarin je veilig door een winkelstraat kan lopen, zonder te worden aangefietst (of het nou jouw eigen schuld is of de schuld van de fietser).

Gemeente Voorschoten: bedankt voor een veiliger stukje Voorschoten!

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›