Ziekenhuisballen

Letselschade
Blog
15 december 2018

Een vriend van mij vroeg bij wijze van grap of hij zijn teamgenoten van zijn voetbalelftal aansprakelijk kon stellen voor alle ziekenhuisballen; Slechte passes waardoor hij zich de blubbers moest lopen en zijn knieën eerder versleten waren. Hierdoor is hij een toptransfer naar PSV misgelopen. Ik kon hem geen antwoord geven vanwege een belangenverstrengeling (ik speel in zijn team…).

Beenbreuk door tackle

Tussen ons gezegd en gezwegen zou ik overigens weinig voor hem kunnen betekenen. Er is niets onrechtmatigs aan het geven van een slechte pass. Zou dat bijvoorbeeld anders zijn wanneer hij tijdens een wedstrijd door een tegenstander wordt getackeld en daardoor zijn been breekt?

Andere regels dan in ‘normale’ leven

In sportsituaties gelden andere regels dan in het ‘normale’ leven. Als je door de Schoolstraat rent, een sliding maakt en daarbij het winkelend publiek omver kegelt, dan is dat onrechtmatig. Iemand die daarbij gewond raakt, kan schadevergoeding vragen. Maar op het sportveld valt dit gedrag te verwachten (als er tenminste een bal in de buurt is). Maar als je bijvoorbeeld een rode kaart hebt gekregen van de scheidsrechter, dan is de kans op schadevergoeding bij letsel op het veld groter.

Spelers van een potje voetbal kunnen tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen van elkaar verwachten. Dus een onhandige sliding hoeft niet onrechtmatig te zijn. Iemand een kopstoot geven is dan wel weer onrechtmatig.

11 getuigen voor, 11 getuigen tegen

Of iemand aansprakelijk is hangt dus af van de sport, de daarin geldende spelregels en van de overtreding. Bij voetbal is de kans groot dat er 11 getuigen zijn die vinden dat het onrechtmatig is en 11 getuigen die het een keurige sliding vonden. Dan maar hopen dat iemand op de tribune het gefilmd heeft.

Voor wat betreft aansprakelijkheid voor ziekenhuisballen is voorkomen beter dan genezen. Terug naar het trainingsveld dus!


Deze column verscheen op 15 december 2018 in de Voorschotense Krant.

 

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Letselschade en recht op Wmo

  5 juni 2024

  Letselschade en recht op Wmo

  Let op uw recht op Wmo-ondersteuning Na een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak kan het recht […]


  Lees meer ›
  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  27 mei 2024

  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  Stiekem toch geopereerd door de arts-assistent, ziekenhuis aansprakelijk Patiënte spreekt met haar arts af dat […]


  Lees meer ›
  Puntjes op de i bij shockschade of is het schokschade?

  22 mei 2024

  Puntjes op de i bij shockschade of is het schokschade?

  Een nieuwe update over shockschade / schokschade In haar vorige blog over shockschade legde letselschadeadvocaat […]


  Lees meer ›