Alimentatie tot de dood ons scheidt…

Personen- en familierecht
Blog
23 februari 2016

Een van de meest gestelde vragen in mijn praktijk is die naar de huidige duur van de partneralimentatie. Daarom wil ik in dit artikel meer vertellen over de regels rondom alimentatie.

Bent u gescheiden vóór 1 juli 1994 dan is er, tenzij u die samen hebt afgesproken, geen maximale duur aan de alimentatieverplichting. Wel is er een wettelijke regeling die mogelijkheden biedt voor beëindiging nadat er 15 jaar lang alimentatie is betaald.

Maximaal 12 jaar

Sinds 1 juli 1994 bepaalt de wet, dat als uw huwelijk gesloten is op of na 1 juli 1994, de partneralimentatie 12 jaar duurt. Dit is alleen anders als het huwelijk korter duurde dan 5 jaar en dit huwelijk kinderloos is gebleven. De duur van het recht op alimentatie is in de laatste situatie gelijk aan de duur van het huwelijk.

Alimentatie tot de dood ons scheidt. Vroeger behoorde dat tot de mogelijkheden, maar dan hebben we het over meer dan 20 jaar geleden. Tegenwoordig is de tendens dat de alimentatieverplichting steeds korter wordt. Als het aan een Kamermeerderheid ligt, wordt die duur volgend jaar nog korter.

Maximaal 5 jaar

De Tweede Kamerfracties van de PvdA, VVD en D66 hebben op 19 juni 2015 een initiatief wetsvoorstel ingediend, waarin de duur van de partneralimentatie wordt verkort. Hoofdregel is een maximale alimentatieduur van 5 jaar. Op deze hoofdregel is wel een aantal belangrijke uitzonderingen.

Is het huwelijk kinderloos gebleven, dan is er geen recht op partneralimentatie wanneer het huwelijk niet langer dan 3 jaar heeft geduurd. Bij een kinderloos huwelijk dat langer duurde dan 3 jaar, is er recht op partneralimentatie voor maximaal de duur van de helft van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar.

Kinderen

Zijn er wel kinderen uit het huwelijk geboren, dan wordt de partneralimentatie in principe verlengd totdat het jongste kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Dat gebeurt in ieder geval in de situatie waarbij de zorgverdeling tussen beide ouders gedurende het huwelijk ervoor zorgde dat één van beide partners beperkt kon deelnemen aan het arbeidsproces. En in deze situatie is de duur van de partneralimentatie minimaal gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar.

Wanneer de zorgverplichting gelijk was en beide ouders werkten, dan is partneralimentatie niet verschuldigd.

Bij huwelijken langer dan 15 jaar moet partneralimentatie worden voldaan voor de duur van de helft van het huwelijk, met een maximum van 10 jaar als de ontvangende partner gedurende het huwelijk niet heeft gewerkt.

Huwelijkse voorwaarden

Het wetsvoorstel betrekt ook de huwelijkse voorwaarden bij de partneralimentatie. In deze voorwaarden kunnen afspraken over alimentatie worden opgenomen. Zo kan een echtpaar in de huwelijkse voorwaarden vastleggen dat er geen alimentatie zal worden betaald na een echtscheiding.

Hoogte partneralimentatie

Hoe wordt de hoogte van alimentatie eigenlijk bepaald? Om de hoogte van de alimentatie te bepalen, wordt op dit moment gekeken naar het welvaartsniveau van de partners. Daar zijn allerlei rekenmodellen voor. In het wetsvoorstel wordt bepaald dat de hoogte van de alimentatie afhangt van geleden inkomstenverlies. Een partner die bijvoorbeeld gestopt is met werken om voor de kinderen te zorgen, levert (een gedeelte van) het inkomen in. Dit verschil in inkomen zal voortaan bepalend zijn voor het alimentatiebedrag.

Aangezien het wetsvoorstel door drie grote politieke partijen wordt gedragen, wordt verwacht dat het wetsvoorstel de steun van de meerderheid van de Tweede Kamer zal halen. Het zou dus goed kunnen dat er dit jaar nog een wetswijziging komt waarmee de duur van de partneralimentatie drastisch wordt ingekort.

Ten slotte

Zodra er definitieve wijzigingen in de wetgeving zijn breng ik u daar direct van op de hoogte.

Wilt u meer weten?

Gerelateerde blogs

De landelijke Dag van de Scheiding besteedt dit jaar aandacht aan ongehuwd samenwonen

10 september 2024

De landelijke Dag van de Scheiding besteedt dit jaar aandacht aan ongehuwd samenwonen

Heeft u hier vragen over? Kom dan langs in de week van 9 tot en […]


Lees meer ›
Stappenplan echtscheiding

13 september 2023

Stappenplan echtscheiding

We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


Lees meer ›
Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

14 februari 2023

Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


Lees meer ›