Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

Personen- en familierecht
Blog
9 september 2022

Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één van de ouders te moeten kiezen. Zelfs wanneer het kind vóór de scheiding een goede band met deze ouder had. Ik kom het mijn praktijk regelmatig tegen. In dit artikel wil ik er graag iets meer over vertellen.

Wanneer kun je van ouderverstoting spreken? In mijn praktijk spreek ik er over als één van de ouders de andere ouder afwijst en het kind als gevolg van die situatie een keuze maakt voor één van beide ouders.

Afwijzing van een ouder

Soms zie ik het in mijn praktijk al aankomen. Bijvoorbeeld wanneer ouders (vaak over en weer) consequent negatief en denigrerend spreken over de andere ouder. Als zij dat ook doen in bijzijn van hun kind, dan kan een kind daardoor in een loyaliteitsconflict worden gebracht. Dat betekent dat het kind het gevoel krijgt tussen papa en mama te moeten kiezen, omdat hij of zij anders misschien wel de liefde van beide ouders zou kunnen verliezen.

Onbedoeld

Hierbij vind ik het wel belangrijk om te benoemen, dat soms ook onbedoeld de situatie ontstaat dat een kind het gevoel heeft voor een van beide ouders te moeten kiezen. Kinderen horen, voelen en zien alles, vaak meer dan ouders misschien door hebben. Ook logisch, want deze ouders hebben hun handen vol aan hun eigen emoties en dan moet er op financieel en praktisch gebied ook veel geregeld worden. Het is belangrijk om daar oog voor te hebben als ouder en oplettend te zijn als er negatief wordt gepraat over de andere ouder.

Zichzelf niet meer zijn

Een kind bestaat voor een deel uit zijn vader en voor een deel uit zijn moeder. Zo heeft ieder kind van beide ouders positieve en negatieve eigenschappen meegekregen. Als er sprake is van ouderverstoting wordt één van de ouders afgewezen. Daarmee wijst het kind automatisch ook zichzelf voor een deel af en kan het bij de andere ouder niet echt zichzelf meer zijn.

Uit conflict komen

Voor de buitenwereld lijkt het kind de keuze zelf te maken, maar een kind doet dit om zo uit het conflict te komen. Het kind hoeft dan namelijk niet meer te strijden voor het contact met de andere ouder en hoeft zichzelf niet meer te verantwoorden aan de achterblijvende ouder in een omgangsweekend. Op deze manier komt het kind uit het conflict. Ik probeer ouders bewust te maken van dit gedrag en van de gevolgen van dit gedrag voor hun kind.

Tijdig signaleren

Probeer het proces tijdig te signaleren en ouderverstoting te voorkomen. Het is belangrijk dat ouders zich ervan bewust zijn dat zij in het gezin verschillende rollen vervulden. Die als ouder van het kind en die als partner. Als er sprake is van een scheiding wordt de partnerrelatie beëindigd. De ouderrelatie blijft bestaan.

Vader- en moederrol

Het is belangrijk om elkaar als vader en moeder te blijven zien van uw gezamenlijke kind en om niet te vergeten dat die rol voor het kind zo ontzettend belangrijk is en blijft! De rest van zijn of haar leven. Het is belangrijk om als ouder, door de emoties die een scheiding met zich meebrengen waaronder de boosheid en het verdriet dat wellicht wordt gevoeld richting de ex-partner de belangen van het kind niet uit het oog te verliezen.

Aanwezigheid

Het is de diepste wens van een kind om beide ouders in hun leven te hebben en houden. Op gewone alledaagse momenten, maar ook op bijzondere momenten in hun leven, zoals op de dag dat zij een diploma halen, een show uitvoeren of als zij hun eerste kind hebben gekregen. Ouderverstoting veroorzaakt ernstige (psychische) schade bij kinderen waar zij vaak de rest van hun leven last van houden.

Laat uw kind altijd weten dat u er voor hem of haar bent

Sommige ouders gaan aan hun ouderschap twijfelen door de opmerkingen van de andere ouder. Iedere ouder heeft zijn of haar eigen ideeën over het ouderschap en vrijwel iedere ouder maakt wel eens een fout in de opvoeding. Daarmee is deze ouder zeker nog niet waardeloos als ouder.

Het kind heeft beide ouders nodig. Is er lange tijd geen contact met een kind, laat hem of haar dan met regelmaat weten dat u als ouder aan hem of haar denkt door een kaartje of een mailtje te sturen. Of neem initiatief voor het maken van een afspraakje. Contact blijven houden is belangrijk. Des te langer een kind uitsluitend bij één van de twee ouders verblijft en negatieve zaken over de andere ouder (bij wie het kind niet of nauwelijks is) krijgt te horen, des te groter de kans dat het kind voor deze ouder gaat kiezen en niet meer open durft te staan voor het contact met de andere ouder. Helaas heb ik in mijn praktijk ook moeten meemaken dat de rechter van oordeel was dat de afstand tussen kind en ouder (emotioneel) te groot was geworden, waardoor er geen omgang meer tot stand kon worden gebracht.


Kan ik iets voor u betekenen?

Hebt u vragen over het in dit artikel besproken onderwerp, bent u zelf een ouder die het contact met kinderen moet missen of dreigt te verliezen, neemt u contact met mij op dan bespreken wij samen of ik iets voor u – en uw kind – kan betekenen.

Bel mij via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Stappenplan echtscheiding

    13 september 2023

    Stappenplan echtscheiding

    We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


    Lees meer ›
    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    14 februari 2023

    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


    Lees meer ›
    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    9 september 2022

    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


    Lees meer ›