De valkuilen van huwelijkse voorwaarden | 3 tips

‘Regelmatig kom ik het in mijn praktijk tegen. Na mijn uitleg over de inhoud van de huwelijkse voorwaarden, volgt de reactie; ‘maar dit wist ik niet!’

Ik geef toe: de huwelijkse voorwaarden nodigen niet uit om grondig door te lezen. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, besteed je liever aandacht aan de trouwjurk, het feest of de huwelijksreis… Bij huwelijkse voorwaarden moet je je door taai juridisch jargon heen worstelen. En dan ook nog zoveel pagina’s…

Toch is het ontzettend belangrijk dat je de betekenis van alle bepalingen van je huwelijkse voorwaarden goed kent, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vooral wanneer je een onderneming hebt.

Wat is de grootste valkuil?

De grootste valkuil is het zogeheten ‘periodiek verrekenbeding’. Dit beding wordt vaak in huwelijkse voorwaarden opgenomen. Met dit beding spreek je met elkaar af dat je aan het eind van elk jaar het inkomen dat is gespaard met elkaar verdeelt. In de praktijk wordt deze afspraak vrijwel nooit uitgevoerd. Je hebt dan bij het einde van een huwelijk alsnog het recht om dit te doen.

Hier schuilt dan direct het gevaar, want de wet gaat er dan van uit dat het dan aanwezige vermogen is opgebouwd volgens dit afgesproken beding. De wet gaat ervan uit dat dit vermogen verdeeld had moeten worden.

Niet in gemeenschap van goederen getrouwd, toch de helft van het vermogen kwijt

Dit kan dus betekenen dat – ook al staat in jouw huwelijkse voorwaarden dat je niet in gemeenschap van goederen met elkaar bent gehuwd – je tóch de helft van de waarde van het door jou opgebouwde vermogen ten tijde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap met jouw ex-partner moet afrekenen. Ben je het hier niet mee eens , dan moet je bewijzen dat een bepaald deel van het vermogen of en bepaald vermogensbestanddeel niet is opgebouwd uit overgespaard gebleven inkomen. Dit is in de praktijk vaak niet eenvoudig.

Dus om onaangename verrassingen te voorkomen geef ik hierbij 3 belangrijke tips:

  1. wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden: laat je vooraf goed adviseren over wat de verschillende mogelijkheden zijn voor de invulling van je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, want er is ontzettend veel mogelijk!
  2. vraag om een uitgebreide uitleg van de betekenis van de verschillende bepalingen in je huwelijkse voorwaarden en vraag naar een toelichting over wat hiervan de gevolgen kunnen zijn.
  3. wanneer je voor het aangaan van de huwelijkse voorwaarden geen advies en een uitgebreide toelichting hebt ingewonnen: doe dit dan alsnog, zodat je alsnog goed geïnformeerd bent over de werkelijke betekenis van jouw huwelijkse voorwaarden. Doe het ook omdat het mogelijk is om gezamenlijk de huwelijkse voorwaarden te laten wijzigen.

Wil je hier meer over weten? Wil je weten hoe je dit onderwerp in jouw situatie moet toepassen of uitvoeren? Of heb je vragen over je eigen huwelijkse voorwaarden? Bel of mail mij dan gerust. Je kunt bij ons kantoor ook terecht voor een scan van je huwelijkse voorwaarden. Ik ben te bereiken via 0172-427195 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Stappenplan echtscheiding

    13 september 2023

    Stappenplan echtscheiding

    We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


    Lees meer ›
    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    14 februari 2023

    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


    Lees meer ›
    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    9 september 2022

    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


    Lees meer ›