Een scheiding begeleiden is meer dan knip- en plakwerk

Personen- en familierecht
Blog
26 april 2016

Kanttekeningen bij het ‘snel en goedkoop’ scheiden via internet

‘Mijn man/vrouw en ik willen scheiden, wat kost dat bij uw kantoor?’ Steeds vaker is dat de eerste vraag die ik krijg als familierechtadvocaat. En ik snap die vraag wel.

De kosten voor een scheiding voelen anders dan de kosten voor de bruiloft en de kosten voor de vakantie. Liever geeft u helemaal geen geld uit aan iets dat een negatieve lading heeft. Bovendien, wat moet u doen als u weinig geld heeft?

Knippen en plakken?

Om die reden is er op internet een enorme groei aan aanbieders van goedkope scheidingen. Snel en eenvoudig kunt u dan samen via internet een formuliertje invullen. De aanbieder knipt en plakt de door u opgestelde teksten in een eventueel ouderschapsplan en in een convenant. U betaalt een all-in prijs. Het indienen bij de rechtbank vindt vaak plaats door een advocaat met wie deze aanbieder een scherpe prijsafspraak heeft gemaakt.

Geen inhoudelijke controle

Van echte inhoudelijke controle door de advocaat kan daardoor geen sprake zijn. Na ontvangst van de beschikking zal deze aanbieder het verder voor u afronden. Tenminste: tot de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking, want dan is de echtscheiding pas definitief.

Verschil

Wat is nu het verschil tussen zo’n goedkope aanbieder en dienstverlening door mij of van mijn kantoorgenoten? En moet een scheiding veel geld kosten?
Om te beginnen ga ik in op het verschil. Wij bewandelen met cliënten het traject van de scheiding van A tot Z. Er wordt gesproken over de keuze om te scheiden, en of dat de oplossing is voor het ontstane probleem. We behandelen het huwelijksgoederenstelsel, de alimentatie, het pensioen, de verdeling van bezittingen of verrekening van vermogen, de fiscale aspecten en bespreken wat te doen bij geschillen in de toekomst. Een echtscheidingszaak wordt pas gesloten als alle openstaande puntjes zijn afgerond en opgelost.

Niets vergeten

Meestal is het laatste wat ik doe het sturen van de brieven naar de pensioenuitvoerders met het verzoek de pensioenafspraak van beide partijen uit te voeren. Wij zorgen ervoor dat er niets wordt vergeten, ook niet de fiscale aspecten en de verdeling of verrekening van het privé-vermogen.

Netjes afronden

Ons doel is ervoor te zorgen dat het getekende convenant en het eventuele ouderschapsplan ook echte sluitposten zijn. En dus geen startpunten voor nieuwe discussies, omdat er goederen zijn vergeten, niet goed zijn gewaardeerd of zaken onbesproken zijn gebleven. Of omdat gemaakte afspraken onuitvoerbaar bleken. Denk aan de toebedeling van de woning aan één van u beiden en dat niet onderzocht was, of omdat er geen alternatief voor die situatie was besproken.

Specialistenwerk

Elk jaar krijg ik zeker 25 zaken binnen van cliënten die bij de goedkope aanbieder zijn geweest. Op dat moment krijgen deze cliënten met kosten te maken waar zij niet op hadden gerekend. Want de pensioenverevening bleek niet te zijn geregeld of er was geen rekening gehouden met het periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden. Eerlijk is eerlijk, familierecht is tegenwoordig specialistenwerk.

Duur?

Moet een scheiding dan veel geld kosten? Nee, zeker niet. Ik verwijs u daarvoor ook naar de pakketprijzen op onze website. Als u samen weet hoe u het wilt, dan kan ik u samen als mediator begeleiding bieden om die afspraken op de juiste wijze op papier te zetten. Ik kan met u meedenken over de te maken afspraken en u attent maken op onderdelen waar u zelf wellicht niet zo snel aan zou denken.

Emoties

Bovendien zit u er zelf middenin. En de emoties kunnen heftig zijn. Het is dan goed als iemand meekijkt die aan de zijlijn staat en de belangen van u beiden, maar ook die van uw eventuele kinderen goed behartigt. Scheiden is immers niet niks en een dergelijke proces verdient aandacht, zorgvuldigheid en volledigheid voor alle betrokken partijen.

Wilt u meer weten?

Gerelateerde blogs

Wij gaan scheiden en hebben samen een huisdier, wat nu?

13 september 2024

Wij gaan scheiden en hebben samen een huisdier, wat nu?

Wie krijgt de zorg voor het huisdier na een scheiding: juridische en praktische overwegingen Er […]


Lees meer ›
De landelijke Dag van de Scheiding besteedt dit jaar aandacht aan ongehuwd samenwonen

10 september 2024

De landelijke Dag van de Scheiding besteedt dit jaar aandacht aan ongehuwd samenwonen

Heeft u hier vragen over? Kom dan langs in de week van 9 tot en […]


Lees meer ›
Stappenplan echtscheiding

13 september 2023

Stappenplan echtscheiding

We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


Lees meer ›