Rechter verplicht
Momenteel is tussenkomst van een rechter – en dus ook van een advocaat – verplicht bij ontbinding van een huwelijk. Een advocaat dient een verzoek in, de rechter spreekt de scheiding uit. Pas daarna is een scheiding geldig.
Uit een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie blijkt dat er straks wellicht opnieuw (na afschaffing van de flitsscheiding in maart 2009) een mogelijkheid zal zijn om zonder rechter te scheiden. Dit geldt voor echtparen die het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben. Een ambtenaar van de burgerlijke stand voert de scheiding dan uit. Na het ‘ja, ik wil’ kan een ambtenaar dus ook het ‘nee, ik wil niet meer’ aanhoren…
De echtscheidingsprocedure voor echtgenoten met minderjarige kinderen blijft ongewijzigd. Zij zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken dat door de rechter wordt getoetst.
Echtscheiding via ambtenaar burgerlijke stand
Echtparen die willen scheiden zullen daarvoor straks een verzoek kunnen indienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dan duurt het twee weken. De ambtenaar van de burgerlijke stand moet namelijk eerst nagaan of de echtgenoten voldoen aan de voorwaarden, daarna kunnen zij een afspraak maken om in persoon naar het gemeentehuis te komen. Zij moeten persoonlijk aanwezig zijn en zeggen dat ze willen scheiden. De ambtenaar doet de rest van het papierwerk.
Risico’s
Maar… de ambtenaar geeft geen juridisch advies over de gevolgen van de echtscheiding en de rechten en plichten van beide echtgenoten.
Het is daarom van nog groter belang, wanneer mensen buiten de rechter om willen scheiden, voorafgaand juridisch advies in te winnen bij een advocaat om duidelijkheid te krijgen over de rechten en plichten. En over de gevolgen van het niet langs de rechter gaan.
Los van de echtscheiding zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van de gemeenschap van goederen of over de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. In beide gevallen zullen er vaak afspraken gemaakt moeten worden over de echtelijke woning, over het ten tijde van het huwelijk opgebouwde pensioen en over partneralimentatie. Wordt de echtscheiding uitgesproken door de ambtenaar van de burgerlijke stand, dan wordt er geen advies gegeven over al deze belangrijke zaken.
Advies advocaat verstandig
Wilt u kosten besparen van de Rechtbank (de griffierechten), dan kunt u uiteraard bij mij of een van mijn kantoorgenoten van de sectie personen- en familierecht terecht voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant waarin u alle afspraken over de gevolgen van de echtscheiding op een juridisch goede manier laat vastleggen. Op basis van mijn ruime kennis en ervaring kan ik u laten weten dat dat voor de toekomst van u beiden veel onzekerheid, discussie en financiële zorg kan wegnemen.
Komt u er samen al grotendeels uit, dan kunt u ook bij ons kantoor terecht voor een check van de overeenkomst. Een van onze familierecht specialisten kan dan de door u gemaakte afspraken toetsen op juridische houdbaarheid, kan u informeren over zaken die u wellicht nog niet besproken hebt en een behoefte- en draagkrachtberekening maken voor eventuele partneralimentatie.
Toekomst
De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Wanneer deze regeling uiteindelijk in zal gaan is nog onduidelijk. Neemt u voor vragen over het bovenstaande gerust vrijblijvend contact op met mij of met een van mijn collega’s van de sectie familierecht.