De maximale duur van de partneralimentatie in Nederland gaat omlaag. Per 1 januari 2020 gaat de maximale tijd dat iemand partneralimentatie moet betalen aan de ex-partner omlaag van 12 jaar naar 5 jaar. De Eerste Kamer ging op 21 mei akkoord met de verandering van de wet op dit punt.
De verandering is alleen van toepassing op echtscheidingen die ná 1 januari 2020 bij de rechtbank worden ingediend. Voor lopende echtscheidingen gelden de huidige regels. Ofwel: iedereen die vóór 31 december 2019 een verzoekschrift tot echtscheiding indient, heeft met de huidige regels te maken.
De duur van de partneralimentatie wordt vanaf 1 januari 2020 de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Het maakt dan dus niet uit of iemand tien jaar of langer is getrouwd: iemand hoeft maximaal vijf jaar alimentatie te betalen. Daarop zijn echter drie uitzonderingen.
Uitzonderingen
- Wanneer een echtpaar jonge kinderen heeft. In dat geval moet alimentatie worden betaald tot het jongste kind 12 jaar oud is. Dat kind moet dan wel zijn geboren uit het huwelijk dat wordt ontbonden.
- Wanneer een huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd én de leeftijd van de partner die alimentatie krijgt is 10 jaar (of minder) onder de AOW-leeftijd. In dat geval moet alimentatie worden betaald tot de AOW-leeftijd.
- De laatste uitzondering gaat om een overgangsregeling voor mensen die 50 jaar of ouder zijn en van wie het huwelijk 15 jaar of langer heeft geduurd. In dat geval krijgen ex-partners maximaal 10 jaar i.p.v. 5 jaar alimentatie.
Als meerdere van deze uitzonderingen van toepassing zijn, dan geldt de langste termijn van partneralimentatie. Verder is het zo dat rechters altijd een kortere termijn kunnen vaststellen, als daar de omstandigheden voor aanwezig zijn. Dat is in de huidige wet ook al het geval. Bij alimentatieberekeningen kijken rechters altijd naar de draagkracht van de ex-partner die alimentatie moet betalen en naar de behoefte van de ex-partner die alimentatie ontvangt.
Aanleiding voor herziening wet partneralimentatie
Aan de nieuwe wet is – zoals altijd – een langdurig politiek politiek debat vooraf gegaan. Het initiatief kwam van de VVD, D66 en PvdA. Die partijen zijn van mening dat een partneralimentatie van maximaal twaalf jaar onrechtvaardig is en dat ex-partners door die lange termijn niet ‘het eigen leven oppakken’. Als zij zo lang financieel afhankelijk blijven van de ex-partner, zorgt dat niet voor economische zelfstandigheid.
Met de maximale termijn van vijf jaar moet er eerder een nieuw evenwicht komen tussen de alimentatieplichtige (die alimentatie betaalt) en de alimentatiegerechtigde (die alimentatie ontvangt.
Van besluit naar uitvoering
De initiatiefnemers voor de wetswijziging wisten een grote meerderheid van de Tweede Kamer achter hun voorstel te krijgen. Alleen de christelijke partijen SGP en ChristenUnie stemden op 11 december 2018 tegen en dus werd het voorstel aangenomen. Een wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer is aangenomen moet altijd ook nog door de Eerste Kamer worden aangenomen en dat gebeurde dus op 21 mei 2019. De herziening wordt de komende maanden praktisch doorgevoerd en de wet treedt vervolgens op 1 janauri 2020 in werking.
Wilt u meer weten?
Wat betekent deze wetswijziging voor u? Het gaat om een forse verandering die veel effect kan hebben. Het is zowel voor alimentatieplichtigen als alimentatiegerechtigden van belang zich goed te laten adviseren. Neem gerust contact op met onze familierechtadvocaten via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.