Wat betekenen de corona-maatregelen voor uw ouderschapsplan?

Stel, u bent gescheiden of uit elkaar gegaan. In goed overleg heeft u met uw ex-partner afspraken over uw kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Ook de afspraken over de omgangsregeling staan hierin opgenomen. Alles verloopt goed. Totdat het coronavirus en de daaropvolgende coronacrisis uitbreekt… Wat dan?

In het coronatijdperk wilt u uw kinderen zoveel mogelijk beschermen om de kans op besmetting te voorkomen. De overheid adviseert iedereen met klem om thuis te blijven, tenzij het echt niet anders kan. U vindt het om deze reden niet verstandig dat de kinderen naar de andere ouder gaan, want dit vergroot de kans op besmetting. Waar doet u goed aan? Moeten de huidige afspraken over de omgang worden nagekomen of moeten deze afspraken worden aangepast? Moet er überhaupt wel omgang met de andere ouder plaatsvinden of is dit onverantwoord? In dit artikel geef ik een aantal tips over hoe u in het corona-tijdperk het best met het ouderschapsplan kunt omgaan.

Advies 1: kom het ouderschapsplan na

In principe is het van belang dat de bepalingen in het ouderschapsplan worden nagekomen. U heeft zich als ouder aan de afspraken uit het ouderschapsplan te houden. Daarnaast moet u zich er bewust van zijn dat het ook voor de kinderen rare tijden zijn. Er verandert al veel voor ze voor wat betreft het naar school gaan en het spelen met vriendjes. Van belang is dan ook dat er op de overige gebieden zoveel mogelijk structuur is. De omgangsregeling hoeft in principe ook niet gewijzigd te worden en moet – indien mogelijk – worden nageleefd. Zorg dat er structuur is voor de kinderen en houd u daarbij zoveel mogelijk aan de afspraken uit het ouderschapsplan.

Wat als er toch wijzigingen noodzakelijk zijn?

Wanneer een wijziging toch noodzakelijk is, om wat voor reden dan ook, dan is het volgende van belang. Vaak staat er in het ouderschapsplan een passage opgenomen over de mogelijkheden tot wijzigingen. Kijk eerst in het ouderschapsplan wat u heeft afgesproken en handel hier vervolgens naar. Daarbij is overleg stap 1. En daarover gaat mijn tweede advies.

Advies 2: overleg

In het ouderschapsplan staat meestal een standaardbepaling opgenomen dat bij een wijziging er eerst overlegd moet worden met de andere ouder. Overleg dus allereerst met de andere ouder hoe om te gaan met de huidige situatie rondom het coronavirus. Bespreek met elkaar of de omgangsregeling nog op de afgesproken manier kan verlopen. Mogelijk moet er een aanpassing plaatsvinden als één van de ouders een vitaal beroep heeft en deze periode veel aan het werk is, waardoor de omgang niet volgens de afspraken kan verlopen.

Wat als één ouder symptomen van corona heeft?

Wat spreekt u af wanneer één van de ouders zich niet zo lekker voelt? Volgens het advies van het RIVM moet u bij bepaalde symptomen thuisblijven. In dat geval is het in verband met de kans op besmetting waarschijnlijk niet verstandig dat er omgang plaatsvindt. Maak ook voor deze situatie goede afspraken met elkaar hoe daarmee om te gaan. Videobellen kan dan een alternatief zijn om uw kinderen zoveel mogelijk contact te laten houden met de zieke ouder.

Wat als er een lockdown komt?

Bespreek ook met elkaar de situatie voor als er een lockdown komt. De vraag is dan of de kinderen nog naar de andere ouder kunnen. Mocht dat niet het geval zijn, spreek dan met elkaar af bij wie de kinderen tijdens de lockdown verblijven. Overleg met elkaar hoe het contact met de andere ouder in dat geval plaatsvindt.

Geen overleg mogelijk? Denk dan aan mediation

Wanneer onderling overleg niet mogelijk is, kunt u naar een mediator of naar een advocaat gaan. Via de weg van mediation kunt u proberen om met behulp van een mediator met elkaar tot een oplossing te komen. Momenteel kunnen mediations ook digitaal plaatsvinden. Een advocaat kan ook helpen om tot een oplossing met de andere ouder te komen en ook kan een advocaat u verder adviseren.

Advies 3: vul ouderschapsplan aan met tijdelijke afspraken

Het kan verstandig zijn om aanvullende afspraken te maken en op papier te zetten voor de periode dat er ook maatregelen door de overheid worden genomen in verband met het coronavirus. U kunt zelf deze afspraken op papier zetten of u kunt naar een advocaat-mediator gaan die gespecialiseerd is in het familierecht om een aanvulling op uw ouderschapsplan te maken.

Als het lastig is, vraag om advies

Veel ouders vinden het lastig hoe ze met het de afspraken uit het ouderschapsplan om moeten gaan in dit coronatijdperk. Als u advies wilt over hoe in deze tijd om te gaan met de afspraken die zijn gemaakt in het ouderschapsplan, neem dan gerust contact met mij op. Ook wanneer de andere ouder de afspraken uit het ouderschapsplan niet nakomt, kan ik u helpen met de mogelijkheden die u heeft. Als familierechtadvocaat kan ik ervoor zorgen dat de nieuwe afspraken goed worden vastgelegd, zodat er rust en duidelijkheid komt in deze nieuwe situatie.

Gerelateerde blogs

Stappenplan echtscheiding

13 september 2023

Stappenplan echtscheiding

We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


Lees meer ›
Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

14 februari 2023

Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


Lees meer ›
Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

9 september 2022

Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


Lees meer ›