← Terug

Medische kunstfout

Letselschade

Medische kunstfout

Een arts maakt een fout en u loopt letsel op? Dat kan een ‘medische kunstfout’ zijn waarvoor de arts aansprakelijk is.

Maar: dat er iets is fout gegaan, betekent niet dat het ook fout is gedaan. Er kan ook sprake zijn van een complicatie waar de arts niets aan kon doen. Het verschil tussen een ‘complicatie’ en een ‘fout’ is heel belangrijk, maar het onderscheid is niet gemakkelijk te maken. Dit zijn vaak complexe zaken.

Wanneer spreek je van een medische kunstfout?

Juridisch gezien is er pas sprake van een medische fout als een arts of een andere medisch zorgverlener “niet heeft gehandeld zoals een andere redelijk bekwaam en redelijk handelend zorgverlener onder dezelfde omstandigheden zou hebben gehandeld (de medisch professionele standaard)“  Daarmee wordt bedoeld dat hij zich niet heeft gehouden aan de geldende medische richtlijnen en protocollen.

Wanneer kan een medische fout zich voordoen?

Een medische fout kan tijdens de behandeling zelf gebeuren. Maar het kan ook al voor de ingreep zelf het geval zijn. Bijvoorbeeld wanneer de patiënt vooraf niet of niet volledig is geïnformeerd over bepaalde risico’s van een behandeling of ingreep.

Hoe gaan wij te werk bij een medische kunstfout?

  1. U tekent eerst een medische machtiging.
  2. Met een medische machtiging kunnen wij uw medische dossier opvragen.
  3. Als alle stukken compleet zijn, vragen wij onze medisch adviseur om de kwestie te beoordelen. Is er een fout gemaakt? Of lijkt het toch meer op een complicatie? Soms is het antwoord simpel, maar vaak ligt het in medische zaken genuanceerd.
  4. Als er sprake is van een fout van de arts, dan kunnen we de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen.
  5. De aansprakelijkheidsverzekeraar neemt dan de discussie van het ziekenhuis over.
  6. Meestal wijzen de verzekeraar en u daarna samen een onafhankelijke arts aan om een oordeel te geven over de zaak.

Hulp bij verhalen van schadevergoeding

Wij kunnen voor u de materiële- en immateriële schade verhalen op de aansprakelijke partij. Wij helpen u graag op weg bij uw herstel en het verhaal van uw kosten.

Meer weten?

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze specialisten u helpen