← Terug

Ongeval door dieren

Letselschade

Liep u letsel op omdat u van een paard viel? Of een trap kreeg? Kreeg u een ongeval door dieren? De wet bepaalt dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor die schade. Wij kunnen dan de eigenaar van het dier voor u aansprakelijk stellen.


Wanneer schadevergoeding?

U heeft recht op een schadevergoeding als het dier van iemand anders is en het dier ‘uit eigen beweging’ u verwond.

Voorbeelden:

  • De hond van de buurvrouw bijt u
  • Bij het uitlaten van uw hond, valt een grote hond uw hond aan. U duikt er tussen om uw hond te redden en een van de honden bijt u. Ook dan is de eigenaar van de ‘valse hond’ aansprakelijk.
  • U gaat paardrijden op andermans paard, of op het paard van de manege. Het paard bokt en u valt er af. Ook dan kunt u de eigenaar van het paard aansprakelijk stellen.
  • U loopt op de hei en een schaap stormt op u af en beukt tegen uw knie. Dan is het wel even zoeken naar de eigenaar van het schaap, maar eenmaal gevonden, dan kunnen wij de eigenaar aansprakelijk stellen.

Inbrekers

Bent u dan zelf aansprakelijk als u uw eigen hond op een inbreker afstuurt? Nee, in dat geval gaat het niet om de ‘eigen beweging’ van het dier, maar geeft u het dier opdracht om de inbreker te vangen.*
*dit is dan wel geen aansprakelijkheid van het dier maar mogelijk wel onrechtmatige daad van degene die de hond er op af stuurt.


Discussie

Bij letselzaken met paarden wordt er wel vaak een korting toegepast. De berijder van een paard wist zelf vaak wel dat het gevaarlijk kon zijn. Gaat u springen met een paard, dan hoort u te weten dat u er ook wel eens af zou kunnen vallen. Dan wordt meestal een bepaald percentage ‘eigen schuld’ aangenomen.


Wat kunnen wij voor u doen?

Wij zullen er alles aan doen om volledig aansprakelijkheid voor u rond te krijgen en om anders het percentage eigen schuld zo laag mogelijk te krijgen.


Wij helpen u graag

Wij helpen u graag uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Heeft u meer vragen, belt u ons gerust! Onze specialist op dit gebied en zelf ervaren (spring)ruiter, is advocaat Lidewij Calis.


Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze specialisten u helpen