← Terug

Ongeval door gebouw of opstal


Opstalaansprakelijkheid

Als u eigenaar (of bezitter) bent van een opstal, dan bent u aansprakelijk als door een gebrek in de opstal iemand anders gewond raakt. We spreken dan over een ‘opstalaansprakelijkheid’.


Opstal

Typisch zo’n advocaten-woord. Niemand gaat naar huis en zegt: “Zo even in mijn opstal een biertje drinken.” Juridisch gebruiken we dit woord ‘opstal’ om aan te duiden een bouwwerk, een door de mens op de grond geplaatst object. Het kan om een huis gaan of een groot gebouw. Maar ook een schuur, schutting of paal zijn een opstal. En een weg of stoep.


Gebrek

Wanneer is een opstal gebrekkig? Dan komen we weer met juridische termen. Een opstal is gebrekkig als deze niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag verwachten en waardoor de opstal een gevaar voor personen of zaken oplevert.

Denk bijvoorbeeld aan een bouwvallig dak waar een dakpan van afvalt op een voorbijganger. Of een trap die niet gebouwd is volgens de bouwvoorschriften en waar iemand vanaf valt.


Risico-aansprakelijkheid

De eigenaar of bezitter van de opstal is aansprakelijk als de opstal gebrekkig is en iemand lijdt daardoor schade. Er hoeft geen sprake te zijn van schuld bij de eigenaar. Dus ook als de eigenaar het gebrek bijvoorbeeld net kende, kan hij toch aansprakelijk zijn. Dat heet een ‘risico-aansprakelijkheid’.


Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 41 72. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze expertise u helpen

    Wij bij Berntsen Mulder Advocaten zijn altijd geïnteresseerd in uw verhaal.We kijken samen hoe we u verder
    kunnen helpen en bespreken graag alle opties.