← Terug

Ongeval door gebouw of opstal

Letselschade

Opstalaansprakelijkheid

De eigenaar (of bezitter) van een opstal, kan aansprakelijk zijn als door een gebrek in de opstal iemand anders gewond raakt. We spreken dan over ‘opstalaansprakelijkheid’.

Verder praten 0172 – 42 70 74

 

Opstal

Typisch zo’n advocatenwoord. Niemand gaat naar huis en zegt: ‘Zo even in mijn opstal een biertje drinken.’ Juridisch gebruiken we het woord ‘opstal’ om aan te duiden dat het gaat om een bouwwerk, een door de mens op de grond geplaatst object. Het kan om een huis gaan of een groot gebouw. Maar ook een schuur, schutting of paal zijn een opstal. Hetzelfde geldt voor een weg of stoep.

Gebrek

Wanneer is een opstal gebrekkig? Weer zo’n juridische term. Een opstal is gebrekkig als deze niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag verwachten en waardoor de opstal een gevaar voor personen of zaken oplevert.
Denk bijvoorbeeld aan een bouwvallig dak waar een dakpan vanaf valt op een voorbijganger. Of een trap die niet gebouwd is volgens de bouwvoorschriften en waar iemand vanaf valt.

Ook kan gedacht worden aan een gat in het wegdek. Zie daarover Wanneer is wegbeheerder aansprakelijk voor ongeval door troep op wegdek?

Risicoaansprakelijkheid

De eigenaar of bezitter van de opstal is aansprakelijk als de opstal gebrekkig is en iemand lijdt daardoor schade. Er hoeft geen sprake te zijn van schuld bij de eigenaar. Dus ook als de eigenaar het gebrek bijvoorbeeld niet kende, kan hij toch aansprakelijk zijn. Dat heet een ‘risicoaansprakelijkheid’.

We helpen u graag verder bij het verhalen van uw schade.

Meer weten?

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze specialisten u helpen