← Terug

Ongeval door kinderen

Letselschade

Aansprakelijkheid voor kinderen

De wet bepaalt dat de ouders/voogd aansprakelijk is voor schade die door kinderen aan een ander is toegebracht. Het moet dan gaan om iets dat het kind gedaan heeft. Daarbij maakt de wet een verschil al naar gelang de leeftijd van het kind.


Kinderen tot en met 13 jaar

Voor ouders van kinderen tot en met 13 jaar geldt een ‘risico-aansprakelijkheid’. Het kind zelf kan niet aansprakelijk gehouden worden voor de schade die het kind heeft toegebracht aan iemand anders (artikel 6:164 BW). Er zit 1 voorwaarde aan. Het moet gaan om een gedraging van een kind.

Voorbeeld

Stel dat 2 kindjes van 10 jaar een touwtje over een fietspad spannen en een fietser valt daardoor van zijn fiets af. Dan zijn de ouders van de 2 kinderen aansprakelijk. Het gaat om een gedraging van de kinderen. Maar als diezelfde kindjes een touwtje spannen en het buurjongetje kijkt alleen maar toe, maar grijpt niet in, dan is het buurjongetje niet aansprakelijk.

Voor volwassenen is dat anders. Als u ziet dat uw buurmannen in een vrolijke dronken bui een touw over de straat spannen en u vindt het wel een leuk geintje en grijpt niet in, dan is ook dat ‘niet-ingrijpen’ een reden om u aansprakelijk te houden. Maar voor kinderen geldt dat alleen hun eigen gedrag een grond voor aansprakelijkheid is.


WA-verzekering

De ouders kunnen de schade waar zij voor aangesproken worden verhalen op hun WA-verzekeraar. Wij raden u altijd aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten tegen een bedrag van minimaal 2 miljoen euro. De premie daarvoor is niet veel hoger dan voor een verzekering voor 1 miljoen euro, maar het geeft u wel meer zekerheid dat u niet onderverzekerd bent. Voor een melding op uw WA-verzekering betaalt u niets. Ook de premie gaat niet omhoog. Als u NIET tijdig meldt, dan kan de WA-verzekeraar dekking weigeren. Meldt ongevallen dus altijd zo snel mogelijk bij uw verzekeraar.


Kinderen van 14 en 15 jaar

Ouders/voogden zijn voor de daden van kinderen van 14 en 15 jaar niet risico-aansprakelijk, maar schuld-aansprakelijk. Voor kinderen van 14 en 15 jaar jaar geldt het foutbegrip. Het kind moet een fout gemaakt hebben. In deze leeftijdscategorie kan het niet tijdig waarschuwen wel tot aansprakelijkheid leiden.

Naast de ouders is ook het kind zelf aansprakelijk voor de gemaakte fout.


Kinderen vanaf 16 jaar

Bij kinderen vanaf 16 jaar staat de eigen aansprakelijkheid van het kind voorop. De ouders kunnen alleen aangesproken worden als hen wat te verwijten valt.


Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze specialisten u helpen